Idan Kommentar 20.09.2005

Idan melder sig på banen

Med idan.dk får dansk idræt en ny platform for viden og debat om aktuelle idrætspolitiske temaer.

Skrevet af: Henrik H. Brandt

Med lanceringen af idan.dk får Idrættens Analyseinstitut, Idan, endelig et ansigt over for de mange interessenter i den danske idrætsverden, som i de forgangne måneder har undret sig over, hvad denne nye selvejende institution under Kulturministeriet egentlig skulle bidrage med.

Idan.dk er et selvstændigt medie for personer med idrætten som væsentligt arbejdsfelt. Men samtidig bliver idan.dk med den tilhørende vidensbank en ressource for andre medier, idrætsledere, politikere, myndigheder og uddannelsesinstitutioner til at finde yderligere informationer om idrætsforskning, idrætspolitik, sportsøkonomi m.m.

Til november udkommer næste skud på stammen, nemlig et nyhedsbrev, som seks-ti gange om året dels samler op på idan.dk, dels får mulighed for at tage væsentlige temaer op i en grundig, journalistisk form. Nyhedsbrevet har form som en gratis e-mail i en layoutet, udskriftsvenlig PDF-version.

Idans banehalvdel

I en tid, da de landsdækkende medier i stigende grad koncentrerer sig om sport som underholdning, vil idan.dk dække den samfundsorienterede banehalvdel, som de etablerede sportsmedier sjældent betræder. Vi har samtidig en ambition om at være et vindue mod omverdenen på områder, hvor dansk idræt ikke har så store traditioner.

Idan.dk lægger særlig vægt på områder som: sportsøkonomi og idræt som erhverv, samfundsudviklingens påvirkning af idrætten, sundhed og fysisk aktivitet, uddannelse og forskning.

Idan.dk lægger mindre vægt på stof eller nyheder, som i forvejen behandles indgående i den danske dagspresse, og vi lægger allermindst vægt på sportslige resultater, personhistorier og taktiske, tekniske og fysiske aspekter af idrætten.

En anden væsentlig del af idan.dk er vidensbanken. Vi har opbygget en database, der gør det muligt for os at tilbyde en struktureret og lettilgængelig platform for formidling af væsentlige forskningsresultater eller andre undersøgelser, rapporter m.v. med relevans for idrætten.

Vidensbanken er ikke primært henvendt til forskere, men til alle med idrætten og dens vilkår som arbejdsfelt eller væsentligt interesseområde. Vidensbanken vil til hver en tid have behørig respekt for ophavsmændene til de opbevarede rapporter, og vi har i opbygningsfasen haft den glæde, at såvel forskere som forskningsinstitutioner og organisationer har taget godt imod ideen om en uafhængig formidlingsplatform som supplement til institutioners og organisationers egne distributionskanaler.

Vidensbankens søgefunktion er ved lanceringen af idan.dk ikke helt færdigudviklet, men i løbet af efteråret kommer vidensbanken op på større styrke.

Idans undersøgelser

Lige så væsentlig en del af Idans virke som idan.dk og vidensbanken er naturligvis Idans egne undersøgelser. Vi har tre analytikere ansat og desuden samarbejde med eksterne partnere.

I den indledende fase har Idan selv valgt de områder ud, hvor vi følte, at behovet for uafhængige analyser var mest påtrængende. På længere sigt vil Idan også have kapacitet til at løse rekvirerede opgaver eller indgå i formaliserede samarbejder med andre institutioner.

Vi vil lægge stor vægt på at formidle resultaterne fra vore analyser i en sammenhæng, hvor de kan bidrage til ny viden, inspiration og debat. De første resultater fra Idans egne undersøgelser af udviklingen i dansk håndbold samt tendenserne i mediebilledet på sportsområdet, vil således blive lanceret på Idan-konferencen "Dansk idræt i en anden liga" i Århus den 28.-29. november.

Konferencen med mere end 20 topkvalificerede oplægsholdere tegner til at blive et meget spændende 'topmøde' for eliteidrætten og dens kommercielle og offentlige partnere.

Idans uafhængighed

Idan er født som en selvejende institution under Kulturministeriet. I bestyrelsen sidder både politikere, repræsentanter for andre idrætsorganisationer og forskningsinstitutioner. Samtidig ligger det i kortene, at Idan i forbindelse med egne og rekvirerede undersøgelser er afhængig af et vist økonomisk medspil fra eksterne partnere.

I den forbindelse har vi i opstartsfasen ofte oplevet en vis skepsis for instituttets uafhængighed, men lad os bare mane den frygt i jorden med det samme.

Idan tør godt være den frække slagterhund, hvis der er grund til det - alene af den grund, at det er en væsentlig del af vores eksistensberettigelse. Et demokratisk land har brug for en uafhængig platform for idrætspolitisk debat, og når Idan i fremtiden tager ordet, er vi kun forpligtede over for instituttets mission, vision og værdier, som kan læses her.

Vi ønsker god fornøjelse med idan.dk. Vi modtager gerne reaktioner, som yderligere kan udvikle sitet til et uafhængigt forum for inspiration, debat og viden for den danske idrætsverden.