Idan og IFFD lancerer Talogviden.dk med undersøgelse af kommunernes brug af viden om idræt og fritid
Ifølge en ny undersøgelse fra Idrættens Analyseinstitut er interesseorganisationer som DGI, DIF og KL vigtige kilder til information på idræts- og fritidsområdet. En ny hjemmeside, Talogviden.dk, skal gøre det nemmere for både politikere og embedsfolk at finde uvildig viden om området.
I en ny undersøgelse af kommunernes brug af data til at udvikle idræts- og fritidsområdet er politikere, chefer og fritidskonsulenter enige om, at viden og data har stor betydning for den fortsatte udvikling på området. Men undersøgelsen viser også, at politikere og embedsmænd trækker på forskellige typer af information, og at især politikere bruger information fra interesseorganisationer som DGI, DIF og KL.
Undersøgelsen af kommunernes brug af viden og data på idræts- og fritidsområdet er lavet af Idrættens Analyseinstitut (Idan) i regi af det partnerskab, som Idan og organisationen Idræts- og Fritidsfaciliteter i Danmark (IFFD) har dannet for at skabe grundlag for gode politiske beslutninger og en stærk kommunal forvaltning af idræt og fritid i landets kommuner.
Samtidig med undersøgelsen lancerer de to partnere hjemmesiden Talogviden.dk med tematiseret viden om en lang række emner inden for idræt og folkeoplysning, en fælles indgang til centrale databaser på området og eksempler på inspiration, som kommunerne kan trække på som del af deres beslutningsgrundlag, når de for eksempel overvejer at bygge nye faciliteter eller ændre på tildelingen af haltider.
Politikere og kommunalt ansatte agerer forskelligt
Undersøgelsen giver et aktuelt billede af, hvordan kommunalpolitikere, chefer og fritidskonsulenter arbejder med at inddrage data og viden i deres arbejde i dag. 147 personer fra 50 kommuner har svaret på en række spørgsmål om deres brug af viden og data - halvdelen er fritidskonsulenter, mens politikere og chefer udgør ca. en fjerdedel hver.
Deltagerne blev bedt om at angive, hvor de orienterer sig, når de skal løse opgaver inden for idræt og fritid. I top-5 er interesseorganisationer som DGI (88 pct.), DIF (80 pct.) og KL (71 pct.). Idrættens Analyseinstitut er den mest brugte vidensinstitution (71 pct. ), mens Idrætsmonitor er det mest brugte medie (51 pct.)
Det er både politikere, chefer og konsulenter, der jævnligt orienterer sig i materiale fra DGI og DIF. Til gengæld er det oftere chefer og konsulenter end politikere, som anvender materiale fra vidensinstitutioner.
Figur 1: Brug af kilder (pct.)
Figuren viser svar på spørgsmålet ’Hvilke kilder bruger du jævnligt til at orientere dig i forhold til din rolle som ansat eller politiker på idræts- og fritidsområdet?’ Respondenterne kunne sætte flere kryds (n=147).
Undersøgelsen viser også, at politikere og ansatte ser forskelligt på betydningen af viden og data i forhold til at træffe beslutninger på området.
Politikerne træffer primært beslutninger ud fra deres holdninger, mens chefer og konsulenter primært gør det ud fra viden og data. Det er også primært forvaltningen, som opfordrer til at bruge viden på området.
Figur 2: Politikere træffer primært beslutninger ud fra deres holdninger, mens forvaltningen primært træffer beslutninger ud fra viden og data (pct.)
Figuren viser svar på spørgsmålet ’Hvad træffer du typisk beslutninger ud fra på idræts- og fritidsområdet?’ (alle, n=131, politiker, n=33, chef, n=33 og konsulent, n=65).
"Når forvaltningerne er mere videns- og databegærlige end politikerne, kan det hænge sammen med, at de skal klæde politikerne på til at træffe beslutninger på et oplyst grundlag," siger chefanalytiker i Idan, Peter Forsberg, som har lavet undersøgelsen.
Undersøgelsen viser da også, at tre ud af fire politikere siger, at de er tilfredse med forvaltningens evne til at gøre data og viden anvendelig for dem.
Data bruges især i arbejdet med faciliteter
Viden og data indgår i mange forskellige typer af opgaver. De bliver brugt i forbindelse med projekter, indsatser og sagsfremstillinger og til generel information. De bliver også brugt i den politiske proces og som grundlag for at lave nye politikker eller strategier og som led i at evaluere projekter.
Undersøgelsen viser også, at chefer og konsulenter bruger data til at planlægge og udvikle idræts- og fritidsfaciliteter, til foreningsudvikling og til at understøtte tilbud til særlige målgrupper.
Figur 3: Data bruges inden for mange områder (pct.)
Figuren viser svar på spørgsmålet ’Inden for hvilke områder bruger du data?’ Respondenterne kunne sætte flere kryds (n=107).
Hjemmesiden åbner området - også for andre forvaltninger
Et af resultaterne i undersøgelsen er, at der er en forventning blandt både politikere, chefer og konsulenter om, at idræts- og fritidsområdet i fremtiden skal spille mere sammen med andre forvaltningsområder i kommunerne, og at data og viden får en større rolle i det arbejde.
Denne indsigt giver en ny dimension til arbejdet med Talogviden.dk.
"Tidligere har arbejdet med idræt og fritid været et ret lukket område, men denne hjemmeside tager emnet alvorligt og beskriver det, så det også bruges som en indføring for folk i andre forvaltninger, som skal spille sammen med idræts- og fritidsområdet. Det åbner op for, at idræt og fritid kan få større betydning f.eks. i forhold til sundhed og trivsel," siger Peter Forsberg.
Lene Dybdal, der er konstitueret formand for IFFD og formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Holstebro Kommune, supplerer:
”Hvis vi som kommuner skal løfte vigtige samfundsdagsordner omkring sundhed og trivsel, er det afgørende, at vi samarbejder på tværs af forvaltningsområder. Det håber vi, at den nye hjemmeside kan bidrage til ved at fremhæve de gode eksempler og ved at sætte fokus på den værdi, idræts- og fritidsområdet i virkeligheden skaber.”
Videnstemaer, databaser og inspiration
Talogviden.dk rummer en række videnstemaer, der spænder fra viden om folkeoplysningsloven og organiseringen af dansk idræt til viden om faciliteter, danskernes idrætsvaner og kommunernes arbejde med eliteidræt.
Det er også muligt at finde en oversigt med links til alle de undersøgelser, der er lavet i konkrete kommuner om emner inden for idræt og fritid, lige som siden rummer links til facilitetspolitikker i alle de kommuner, der har lavet en sådan.
Hjemmesiden fungerer også som en platform, der viser vej til viden og data hos andre. Der er blandt andet direkte links til 13 databaser med relevante data for kommuner og en oversigt over undersøgelser, hvor der findes data for individuelle kommuner.
Sidst, men ikke mindst vil hjemmesiden løbende præsentere konkrete cases med eksempler på, hvordan man i en kommune har grebet en konkret problemstilling an med hjælp fra viden og data. Disse cases skal give inspiration til andre kommuner.
Præsentation af hjemmesiden
Den 12. december afholdt Idan og IFFD et webinar, hvor kommuner og andre interesserede kunne få en introduktion til siden.
Se videoen fra webinaret nedenfor og download slides fra oplægget