Idan Artikel 02.09.2024

Idan skal undersøge samfundsværdien af, at ældre over 60 spiller bordtennis

Alle bordtennisspillere over 60 år i Danmark inviteres nu til at hjælpe med at dokumentere, hvilke effekter de oplever ved at spille bordtennis. Undersøgelsen er første skridt på vejen til at finde ud af, om man kan dokumentere sundhedsøkonomiske effekter af bordtennis.

Det er sundt for alle ældre over 60 år at bevæge sig, men måske er det særlig godt - også for samfundet -  hvis den bevægelse, 60+ gruppen kaster sig ud i, er bordtennis. Det er i hvert fald det spørgsmål, der er baggrunden for en ny undersøgelse, Idrættens Analyseinstitut (Idan) skal lave for Bordtennis Danmark.

Siden 2016 har Bordtennis Danmark og DGI arbejdet sammen om at udbrede bordtennis som en senioridræt gennem indsatsen BAT60+. Det har de haft stor succes med, og nu skal Idan afdække gevinsterne for både de ældre og samfundet ved at dyrke bordtennis. 

Undersøgelsen skal være et første skridt på vejen til at overveje, om det er muligt at dokumentere de sundhedsøkonomiske effekter af at spille bordtennis. Det er særligt interessant at finde ud af for netop bordtennis, fordi den adskiller sig fra andre typer af sport ved også at have en effekt på sygdomme i hjernen som Parkinsons sygdom og demens.

Lars Bo Kaspersen, der er medlem af forretningsudvalget for BAT60+, forklarer, at neuroforskere har kortlagt menneskers hjerne i seks felter, og bordtennis er tilsyneladende en af de få sportsaktiviteter, der udfordrer alle seks felter samtidigt. 

"Når man står med et bat i hånden, kommer der en bold. Den snurrer og har en vis fart. Det skal du opfatte, samtidig med at du opfatter, hvad du skal reagere med. Hjernen er på overarbejde hele tiden, og det har en positiv indvirkning på blandt andet  arm-hånd relationer, synet og balancen," forklarer han.

Lars Bo Kaspersen lider selv af parkinson og har oplevet gode effekter på egen krop af at genoptage sin gamle passion for bordtennis.

"Det helbreder måske ikke, men bordtennis kan tilsyneladende udsætte eller stoppe tendensen til demens og andre neurolidelser som parkinson," siger han og påpeger, at bordtennis også kan være et redskab til at behandle folk, der skal genoptrænes efter f.eks. en hjerneblødning.

Undersøgelsen har stor værdi for Bordtennis Danmark

Mulighederne for at forebygge sygdom og lindre neurolidelser er ét argument for at undersøge, hvad bordtennissporten kan bidrage med samfundsøkonomisk, men Bordtennis Danmark oplever, at bordtennis også er godt til generelt at skabe fysisk og mental sundhed og socialt fællesskab i 60+ gruppen og derfor kan være med til at forebygge ensomhed og udsætte behovet for pleje og behandling. 

Derfor vil forbundet gerne investere i at undersøge de konkrete effekterne af bordtennis for 60+ gruppen, fortæller Puk Hvistendal, der er direktør i Bordtennis Danmark.

"Med den seneste succes i Københavns Kommune, hvor over 700 ældre nu spiller bordtennis på mere end 25 forskellige steder i foreninger og på aktivitetscentre, ser vi en stor værdi i at få dokumenteret den socialøkonomiske effekt af vores indsats," siger hun.

Spørgeskema til alle bordtennisspillere over 60 år

Idans undersøgelse af effekterne af at spille bordtennis sker gennem en spørgeskemaundersøgelse, hvor nuværende bordtennisspillere over 60 år kan fortælle om deres oplevelser med spillet, og hvordan det påvirker deres fysiske og mentale helbred og deres hverdagsliv.

Spørgeskemaet er tilgængeligt via et digitalt link, som skal deles vidt og bredt i bordtennismiljøet, og Lars Bo Kaspersen håber, at mange vil gribe muligheden for at dele deres erfaringer. 

"Det er vigtigt at svare på spørgeskemaet, for hvis vi får afdækket det her og vist, at bordtennis har en gavnlig effekt på menneskers helbred både forebyggende og som behandling, vil det blive mere nødvendigt for kommunerne at tage det alvorligt og overbevise dem om, at de skal investere mere i idræt og især bordtennis," siger han. 

Resultaterne fra spørgeskemaundersøgelsen skal suppleres med interviews af udvalgte personer og generelle data om befolkningens fysiske og mentale helbred, hvor ofte de er indlagt, deres behov for pleje og behandling, og aktuelle økonomiske udgifter på sundhedsområdet på nationalt og kommunalt niveau i Danmark.

Undersøgelsen skal være grundlag for mere forskning

For Idan er det nyt at arbejde med at dokumentere samfundsværdien af en bestemt idrætsaktivitet, siger Maja Pilgaard, chefanalytiker i Idan. 

"Men det bliver en øvelse i at få skabt overblik over, hvilke typer af data man kan arbejde med og har brug for, hvis man skal komme nærmere på en dokumentation af effekter. Vores opgave er at skabe et kvalificeret afsæt for en videre debat om, hvor langt kan egentlig kan komme i forhold til at dokumentere samfundsmæssig værdi," forklarer hun. 

Lars Bo Kaspersen, der selv forsker i samfundsmæssige forhold, er også spændt på udfaldet af undersøgelsen. 

"Det bliver en unik undersøgelse, fordi den kan lægge første sten til et større forskningsmæssigt arbejde, der mere præcist kan dokumentere, hvor meget bordtennis kan reducere behandlingerne for ældre medborgere. Det bliver et vigtigt første skridt, men ikke det afgørende," siger han.

Undersøgelsen er finansieret af Danmarks Idrætsforbund, og det er planen, at den er færdig i foråret 2025.

Læs mere om undersøgelsen

Bordtennis
Idan
Evaluering af gevinsterne ved at spille bordtennis for ældre over 60 år