Idémanden fra Brønderslev
Selvstændig udvikler af sportsudstyr er oppe mod langt større konkurrenter. Målet er at blive 100% selvfinansierende udvikler af produkter, der opfylder idrættens forskelligartede behov.
Stempelkortmaskinen står der stadig, og en lille administration sidder tilbage i græsslåmaskinegiganten Ginges gamle domicil i Brønderslev. De er godt i gang med at stemple ud, men på øverste etage bryder Uffe Jensen sin hjerne med at finde på nye produkter til idrættens verden. Og ved siden af stempelkortmaskinen står en specialkonstrueret stadionstol, som idémanden på øverste etage har udviklet.
Uffe Jensen er manden bag virksomheden NIS-Sport, der bl.a. servicerer idrætshaller med sportsudstyr og gulvlakeringer. Det kører som en stille og rolig forretning i det nordjyske, men det, Uffe Jensen virkelig brænder for, er udviklingsarbejdet:
”Det, der interesserer mig, er processen – det med at udvikle tingene. Jeg er også en rimeligt god sælger, men jeg vil hellere udvikle,” fortæller han.
Hans store håb er, at han en dag kan leve udelukkende af at udvikle nye produkter til idrætsverdenen.
Fokus og fleksibilitet
Uffe Jensen er oprindelig folkeskolelærer, men kom ind til Danmarks største leverandør af sportsudstyr Virklund Sport i 80’erne. Siden gik han selvstændig og fik bl.a. udviklet en designerstadionstol i samarbejde med den berømte danske designer Jacob Jensen. Uffe Jensen fortæller, at hæderkronede Juventus havde besluttet sig for at købe 35.000 stole, men aftalen røg i vasken, da den store dommerskandale i italiensk fodbold rullede for et par år siden og afslørede den italienske storklubs ledelses dommersvindel.
Episoden betød, at Uffe Jensen var nødt til at lukke sit daværende firma, da banken lukkede kassen i, og derefter starte NIS-Sport. Den betød også, at han indså, at man som selvstændig nogle gange er nødt til at være fleksibel og satse på flere produkter for at mindske sårbarheden. I dag har han konstant nye ting på tegnebrættet – nogle gange måske for mange ifølge ham selv, så nu får han hjælp udefra til samtidig at holde fokus:
”Jeg har fået en coach på, der tænker helt anderledes end mig. Jeg har altid ørerne åbne for noget nyt, men jeg er ved at lære at fokusere på nogle ting.”
Udvikling er dyrt
Det lille firma NIS-Sport, som i princippet består af Uffe Jensen selv, en montør og en masse samarbejdspartnere, er langt mindre end sportsudstyrskonkurrenter som Virklund Sport og Tress. Det kan ifølge Uffe Jensen være en fordel, når der skal træffes hurtige beslutninger ikke at være i en stor organisation, men det er til gengæld en stor økonomisk ulempe i udviklingsarbejdet:
”Den største barriere er likviditet – bare at finde penge til at lave en prototype. Hvis du havde pengene, kunne du lave det med det samme. Jeg er jo nødt til at tage penge fra den daglige forretning.”
Nogle af udviklingspengene kunne komme ude fra, men det er et vanskeligt område at navigere i, vurderer Uffe Jensen:
”Det er svært at få hjælp til nye produkter rent finansielt. Udvikling tager tid, og det kræver masser af penge. Man burde have nogle, der kunne hjælpe, indtil man havde første prototype. Og når du havde prototypen, så var den også beskyttet. Som jeg står nu, så er det en hæmsko, at man ikke kan det.”
Stor satsning på sportsgulv
Et af Uffe Jensens største satsningsområder for tiden er en underkonstruktion til fleksible sportsgulve:
”Vi har lavet en underkonstruktion, der kan justeres både op og ned, og den kan ligge på græs, sand, sten, byens tage osv. Den er fleksibel og kan genbruges og flyttes. […] Du kunne i princippet lave en floorballturnering på Rådhuspladsen.”
Idéen er at kombinere den EU-beskyttede konstruktion med gulv i et helt nyt blandingsmateriale, der ifølge udvikleren har en masse gode egenskaber:
”Det er nemt at rengøre, skal ikke lakeres, er i 100% genanvendeligt materiale, er ikke påvirkeligt af vind og vejr, er gennemfarvet og kan tåle fugt, så det kan ligge både i Sahara og på Grønland,” fortæller Uffe Jensen begejstret.
Han er meget fortrøstningsfuld i forhold til hele gulvkonstruktionen, som blandt andet vil kunne bruges som underlag til det kommende store hit i byer og haller: kunstig is i plastmateriale. I første omgang skal gulvet vise sit værd i en test:
”Vi har nu efter 5 års udvikling lavet en prototype på vores nye fladelastiske sportsgulv til udendørs brug. Det har foreløbig ligget udendørs siden 10. september, og det ser meget lovende ud. Det kan blive en kæmpe succes globalt,” forventer Uffe Jensen.