Idan Artikel 14.05.2009

Idræt som middel til udvikling

Dansk idrætsnetværk vil gennem idræt og fysisk aktivitet fremme udvikling og fred i underudviklede områder. Effekten er dog stadig til debat.

Skrevet af: Ida Hagemann

Idrætten bliver i stigende grad brugt som redskab til at skabe udvikling og stabilitet i fattige eller konfliktramte lande. Men spørgsmålet er stadig, hvor stor effekten er, og hvordan man bedst anvender idrætten i den gode sags tjeneste, hvad enten det handler om at dæmpe religiøse konflikter i Libanon eller bekæmpe AIDS i Afrika. Netop idrættens potentialer blev sat til debat, da netværket ’The Danish Network for Sport and Development’ (NSD) inviterede til netværkets første internationale konference den 12. maj i København. Under overskriften ’Sport and Development Initiatives: What difference can they make?’ diskuterede en række eksperter fra FN, græsrodsbevægelser og idrætsorganisationer og cirka 50 deltagere fra Europa, Afrika og Sydamerika udfordringerne ved at skabe bæredygtige, langsigtede og målbare resultater med udviklingsarbejde i konfliktområder.

Uklarhed om resultaterne

Der var bred enighed blandt konferencens debattører om, at de bedste resultater af idræts- og udviklingsprojekter opnås gennem langsigtede strategier, der tager udgangspunkt i de lokale samfundsbehov, samt løbende evaluering af idrætsprojekternes udvikling og resultater. 

Men debatten om den praktiske og målelige effekt af projekterne viste, at resultaterne kan være svære at overvåge og få øje på i udviklingslande og konfliktområder. Mogens Kirkeby, præsident for International Sport and Culture Association, ISCA, mente, at idræt som middel til udvikling og fred endnu er ’not proven’ og efterlyste dermed bedre dokumentation af idræt- og udviklingsprojekternes indsatser. Men der er håb forude. For med hjælp fra dugfriske studier og nyudviklede metoder foretaget af det internationale konsulentbureau SELA Advisory Group har de mange projekter i fremtiden mulighed for at anvende konkrete evaluerings- og målingsværktøjer til bedre at kunne dokumentere og legitimere deres arbejde over for samarbejdspartnere, lokalsamfundet og ikke mindst donorer. Metoder og værktøjer, der angiveligt kan ruste ngo’er, idrætsorganisationer og forskere til at komme med klare, dokumenterede bud på konferencens undertitel: ’What difference can they make?’

Fra Mjølnerparken til Kabul

Netværket NSD består af 13 danske idrætsorganisationer, universiteter og højskoler og blev etableret i 2007 med det formål at forstærke og udvikle området inden for idræt og udvikling. 

Medlemmerne spænder bl.a. fra Gam3, der startede sit integrationsprojekt i 2002 med streetbasket i Mjølnerparken og nu også arbejder i Libanon, over Global Education Through Sport, der siden 2004 har arbejdet med uddannelse gennem idrætten i Afghanistan, til forskningsverdenen på Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet. Gennem øget samarbejde, kritiske diskussioner og inspiration på tværs af medlemmerne er det netværkets håb at optimere udviklingsarbejdet og motivere danske hjælpeorganisationer i kampen om skabe udvikling og fred gennem idræt.