Idrætsanlæg kæmper med efterslæb på vedligeholdelse
Trods forbedringer over de seneste tre år på de danske idrætsfaciliteter, er der stadig et massivt efterslæb på vedligeholdelse og modernisering af anlæggene, som vil kræve milliardinvesteringer.
Der er behov for mellem 3,9 og 8,8 mia. kr. til vedligeholdelse og renovering af de danske idrætsfaciliteter. Sådan lyder vurderingen i en ny rapport om tilstanden på de danske idrætsanlæg udarbejdet af det rådgivende ingeniørfirma Grontmij for Lokale- og Anlægsfonden og Halinspektørforeningen. Rapporten konkluderer på den baggrund, at der fortsat er et stort efterslæb på vedligeholdelse og renovering af idrætsanlæggene på trods af, at regeringen og Kommunernes Landsforening i 2008 gav tilsagn om, at der fra Kvalitetsfonden skulle bruges 9 mia. kr. til forbedring af fysiske rammer for børn og unge frem mod 2013 – herunder også til idrætsfaciliteter. Halinspektørerne ude på de enkelte idrætsanlæg oplever dog også, at der er sket forbedringer siden 2008, hvor en tilsvarende undersøgelse af de danske idrætsanlæg blev gennemført. Så selv om der stadig er et markant efterslæb i vedligeholde og renovering, er det trods alt blevet mindre. Det viser sig også ved, at behovet for renovering er faldet fra et sted mellem 5,5 og 10,3 mia. kr. i 2008 til at mellem 3,9 og 8,8 mia. kr. i 2011. Til gengæld er opgraderinger af anlæg til nye idrætsmønstre ikke indregnet. ”Trods de senere års indsats ser det fortsat alvorligt ud for idrætshallernes tilstand. Uden vedligeholdelsesplaner må mange haller ofte ty til uigennemtænkte lappeløsninger, som kun stopper akutte skader i at udvikle sig. Men hvis hallerne skal moderniseres, så de passer til nutidens forventninger og idrætsmønstre, kræver det langsigtet planlægning og løsninger, der formentlig er endnu dyrere end de 3,9 til 8,8 mia. kr., som undersøgelsen viser,” siger direktør i Lokale- og Anlægsfonden, Torben Frølich i en pressemeddelelse.
Ingen planer for drift og vedligeholdelse
Det står i kontrast til, at op mod 40 pct. af anlæggene ikke har en egentlig plan for drift eller vedligeholdelse på faciliteten, og at cirka halvdelen af idrætsanlæggene ikke har nogen moderniseringsplane.
Derudover vurderer rapporten, at en del halinspektører undervurderer de reelle udgifter, der er forbundet med eksempelvis renovering af omklædningsrum og behov for nu kloakering, så omfanget af det oplevede behov i virkeligheden kan være større, end antaget ude på anlæggene.