Idan Artikel 24.03.2014

Idrætsfaciliteter får nyt talerør

Ledelserne i en række større danske idrætsfaciliteter stifter en ny brancheforening med ambition om at blive talerør for og styrke vilkårene for landets tusindvis af idrætsfaciliteter.

En initiativgruppe af ledere fra en række af landets største idrætsfaciliteter stifter den 28. april i Odense en helt ny brancheforening, Danske Idrætsfaciliteters Brancheforening, med ambition om at skabe et nyt talerør for en del af idrætssektoren.

Facilitetsområdet fylder langt hovedparten af de offentlige budgetter til idræt og spiller en væsentlig rolle i forhold til såvel breddeidræt som professionel sport, eliteidræt og events. Men hidtil har faciliteterne aldrig optrådt som en enhed i forhold til foreninger, professionelle klubber, arrangører, myndigheder, specialforbund osv.

”Hensigten med den nye brancheforening er at skabe mere kvalitet på området og sikre, at vi ikke præsterer dårligere, fordi interessenter med specialinteresser sætter dagsordenen for faciliteterne,” siger direktør Niels Bækgård fra Sport & Event Park Esbjerg.

Han er sammen med repræsentanter for en række andre større anlæg blandt initiativtagerne til brancheforeningen.

Åben for et bredt udsnit

Brancheforeningen bliver åben for et bredt udsnit af faciliteter, lige fra de største arenaer og stadionanlæg til enkeltstående selvejende faciliteter, kommunale drifts- og anlægsorganisationer på idrætsområdet eller kommercielle aktører på feltet.

Oplægget til den nye brancheforening er ganske ambitiøst med håb om at skabe økonomi gennem medlemsgebyrerne til at sikre foreningen en central rolle i forhold til vidensdeling og repræsentation i forhold til de mange interessenter på facilitetsområdet. Foreningen vil blandt andet oprette faggrupper med fokus på særlige anlægstyper og har ligeledes ambitioner om at spille en rolle i forhold til analyse, formidling, uddannelse og juridisk bistand på facilitetsområdet.

Mange aktører har meldt sig

Brancheforeningen stiftes på et tidspunkt, hvor en række andre aktører i høj grad har sat en dagsorden for bedre drift og anlæg på facilitetsområdet og for politiske, organisatoriske, økonomiske og juridiske aspekter ved facilitetsdriften. Det gælder f.eks. Halinspektørforeningen, DGI, Lokale og Anlægsfonden, Idrættens Analyseinstitut/Center for Forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund samt brancheorganisationer som Foreningen Private Golfbaner og Dansk Fitness og Helse Organisation

Den stiftende generalforsamling i Danske Idrætsfaciliteters Brancheforening finder sted på Trefor Park i Odense, den 28. april fra klokken 10.00. Tilmelding via e-mail til mh@sepe.dk. Idrættens Analyseinstitut er inviteret til at give et indledende oplæg om generelle trends og udfordringer på facilitetsområdet.