Idan Artikel 01.01.2007

Ingen løfter om statspenge

Den nationale handlingsplan for store idrætsbegivenheder vil ifølge kulturministeren ikke flytte ansvaret for opførelse og drift af idrætsbyggerier fra kommunerne.

Skrevet af: Henrik H. Brandt

Kulturminister Brian Mikkelsen (K) havde ingen løfter med om store statslige investeringer, da han i Folketinget besvarede en række § 20 spørgsmål om emnet fra Socialdemokraternes idrætspolitiske ordfører, Troels Ravn.

Troels Ravn spurgte direkte Brian Mikkelsen, om den længe bebudede handlingsplan for at tiltrække store idrætsbegivenheder til Danmark kan realiseres uden at medtænke statspenge til byggeri af nationale idrætsanlæg. Det kan den tilsyneladende godt:

” I Danmark er det kommunerne, der som udgangspunkt har ansvaret for opførelse og drift af idrætsbyggerier eventuelt i samarbejde med private investorer. Dette udgangspunkt vil regeringens kommende handlingsplan ikke ændre på,” lød kulturministerens svar.

Ministeren svarede på et opfølgende spørgsmål fra Troels Ravn, at der er i Danmark har været en lang tradition for at støtte opførelsen af visse kulturinstitutioner som Skuespilhuset og Operaen i København, mens idrætsbyggeri altid har været en kommunal opgave. Til gengæld er ministeren positiv over for, at offentligt-private partnerskaber (OPP) i fremtiden kan bruges ved anlæg af idrætsfaciliteter, som det eksempelvis sker i stor stil med store skøjtearenaer i Sverige.

Henholdende svar om OL

Ministeren havde heller ikke flere penge med til selve hvervningen af store events, lige som han svarede henholdende på et spørgsmål fra Troels Ravn om det realistiske i en dansk ansøgning om OL til København i 2020 eller 2024.

”Hvis Danmark skal gøre sig forhåbninger om et OL-værtskab kræver det bl.a. fuld commitment fra ansøgerbyens side. Så hvis København vil, tror jeg bestemt, at det er realistisk at afholde et OL i byen. Jeg skal dog understrege, at der fra regeringens side ikke er truffet nogen beslutninger om at ansøge om et OL hverken i 2020 eller 2024. Regeringens kommende handlingsplan for at tiltrække store idrætsbegivenheder tager heller ikke stilling til en egentlig ansøgning om værtskabet for et OL,” lød svaret fra ministeren.