Idan Artikel 02.08.2008

IOC er rustet til Kina-kritik

En tysk tv-station har offentliggjort IOC’s interne briefing fra sommeren 2007 med svarforslag på alle tænkelige kritiske spørgsmål om OL i Beijing. Læs dokumentet her.

Skrevet af: Henrik H. Brandt

Den internationale olympiske komité (IOC) har i månedsvis forberedt sig på, at beslutningen om at placere OL i Beijing i 2008 ville afstedkomme en række kritiske spørgsmål om den manglende ytringsfrihed og religionsfrihed samt om korruption, miljøproblemer og doping i værtslandet Kina før og under OL. Derfor har IOC’s kommunikationsafdeling i flere omgange forberedt et omfattende ’biefing kit’, hvor IOC-medlemmer og medarbejdere kan læse op på, hvad de skal svare på de forventede kritiske spørgsmål fra de over 20.000 medierepræsentanter i Beijing.

Den offentlige tyske tv-sender, Südwestfunk, har været så venlig at offentliggøre et 48 sider langt internt 'briefing kit' til IOC-repræsentanterne fra sidste sommer med svarinstrukser til alle på det tidspunkt tænkelige kritiske spørgsmål fra pressen og forskellige NGO-organisationer.

Standardsvar til NGO'er

Materialet indeholder ud over en lang række svar på realitiske spørgsmål desuden en liste over planlagte aktiviteter fra kritiske NGO-organisationer og sågar et udkast til et standardsvar til de NGO’er, der måtte henvende sig til IOC med andragender om Falun Gong, Tibet, miljøproblemer, vilkårlige fængslinger, og hvad man nu ellers kan forestille sig.

Dokumentet indeholder desuden det gode råd til IOC-repræsentanterne, at hvis de skulle blive trængt af en aggressiv spørger, kan de altid ’styre væk fra spørgsmålet’ ved at svare, at ”den vigtige ting at huske på er...” efterfulgt af et af de mange nøglebudskaber i briefing-dokumentet.

Da IOC-medlemmerne får meget travlt i de kommende uger, bringer idan.dk her som en særlig aflastningsservice dokumentet, som muligvis også med fordel kan tages i anvendelse af danske politikere på vej til Beijing for at føre ’kritisk dialog’. Kan man ikke finde en kinesisk samtalepartnere til den kritiske dialog i forvirringen i Beijing, kan man med dokumentet i hånden i det mindste glæde sig over, at IOC allerede har holdt en kritisk, omend fortrolig og intern, dialog med sig selv om de mest kildne olympiske spørgsmål. 

Læs mere