Idan Artikel 15.10.2006

IOC og FIFA lægger luft til EU

I modsætning til UEFA protesterer IOC og FIFA mod EU's ønsker om et tættere samarbejde. De to organisationer frygter angiveligt for sportens uafhængighed.

Skrevet af: Ida Hagemann

På et møde i september mellem EU-kommissær Jan Figel og højtstående repræsentanter fra IOC, FIFA og UEFA viste det sig, at IOC og FIFA ikke ønsker et mere forpligtende samarbejde med EU, men derimod vil beholde deres egen styring af sporten.

Jan Figel foreslog ellers på mødet et tættere og stærkere samarbejde mellem EU og sportsorganisationerne op til et nyt udspil fra kommissionen på sportsområdet.

Men ifølge Play the Games hjemmeside afviste IOC og FIFA EU’s forslag med henvisning til deres ønske om at fastholde sportens autonomi. Det skete angiveligt i så skarpe vendinger, at Figel skulle have bemærket, at sporten så i stedet kunne se frem til at få sine forhold afgjort af EF-domstolen.

To dage efter mødet sendte IOC og FIFA et brev til Jan Figel og samtlige europæiske sportsministre for at understrege, at IOC og FIFA ikke ønsker et mere udfarende EU på sportsområdet, og at sporten selv skal varetage og løse egne konflikter uden indblanding udefra. 

Brevet er blandt andre underskrevet af FIFA-præsident Sepp Blatter og IOC-præsident Jaques Rogge.

UEFA ønsker EU-samarbejde

I modsætning til FIFA og IOC afvisning af EU har UEFA valgt en mere positiv og åben strategi. Lars-Christer Olsson, direktør for UEFA, siger, at det er et naivt synspunkt at tro, at regeringer ikke skal blandes ind i sporten.

UEFA mener, at et stærkere samarbejde med EU vil styrke sportens autonomi med den begrundelse, at samarbejdet er med til at definere grænserne for regeringers indblanding i sporten.

EU's forslag bakkes op af rapport

Rapporten ’Independent European Sport Review 2006’ skrevet af tidligere viceministerpræsident i Portugal José Luis Arnaut sætter netop fokus på, hvordan sporten bl.a. kan komme korruption og svindel til livs. Et af rapportens løsningsforslag på et sundere sportsmiljø er et tættere samarbejde mellem EU og sporten.  

UEFA vurderer ligesom rapporten, at sporten ikke er gearet til selv at takle og løse de mange konflikter som eksempelvis aftalt spil, illegale agenter og manipulation med resultater, hvorfor UEFA er positiv over for Jan Figels forslag. 

EU har endnu ikke svaret tilbage på brevet fra IOC og FIFA.