Idan Artikel 02.08.2016

IOC tager ikke ansvar for den russiske dopingskandale

13 nationale anti-dopingagenturer rejser kritik mod IOC’s håndtering af den russiske dopingskandale.

Skrevet af: Anna Rex Wittig

Anti-dopingorganisationer kritiserer den internationale olympiske komité (IOC) for at fratage sig ansvaret i afgørelsen af russiske atleters deltagelse ved OL i Rio. Det sker i kølvandet på offentliggørelsen af McLaren-rapporten, der afslørede brugen af et statskontrolleret doping-system i Rusland.

Kort tid efter McLaren-rapporten blev offentliggjort, præsenterede 13 nationale anti-dopingagenturer en tretrinsplan for IOC-præsidenten Thomas Bach, der skulle sikre beskyttelse af legenes integritet i Rio, og som lå i forlængelse af WADA’s anbefalinger som følge af rapporten.

I den engelske avis ’The Guardian’ kritiserer de 13 anti-dopingagenturer IOC’s beslutning om ikke at udelukke Rusland som anbefalet, men i stedet overlade afgørelsen af de russiske atleters deltagelse til de enkelte specialforbund.

Dette er ifølge anti-dopingorganisationerne bl.a. kritisabelt, fordi specialforbundene ikke har en klar ramme for at vurdere eksklusionen af de russiske atleter.

IOC fralægger sig ansvar

De tre anbefalingerne lød på at suspendere og ekskludere den russiske olympiske komité (ROC) fra Rio og som følge af suspenderingen foreløbigt nægte adgang for alle russiske atleter, som var udpeget af ROC til at deltage. De opfordrede desuden til at gøre brug af et sæt ensartede kriterier i afgørelsen af hver enkelt russiske atlets mulighed for at deltage under et neutralt flag.

De 13 organisationer rejser også kritik af IOC’s udelukkelse af den russiske whistleblower, Yulia Stepanova, fra OL i Rio, da de hævder, det vil afholde fremtidige whistleblowers fra at stå frem og dermed underminere den globale anti-dopingbevægelse.

Handlingerne er ifølge anti-dopingagenturerne et udtryk for IOC’s manglende uafhængighed af kommercielle og politiske interesser, som resulterer i, at de ikke formår at stå til ansvar for at beskytte sporten mod dopingmisbrug.

De 13 involverede anti-dopingorganisationer omfatter landene Østrig, Canada, Danmark, Finland, Tyskland, Japan, Holland, New Zealand, Norge, Polen, Sverige, Schweiz og USA. 

Læs mere

 
 
Se artiklen fra The Guardian