Idan Artikel 01.04.2006

Italiensk ønske om reform

Den italienske olympiske komité er kommet under beskydning for ikke at tilgodese den almindelige borgers idrætsudøvelse. Breddeidrætten vil have del i fodboldens tv-aftaler.

Skrevet af: Henrik H. Brandt

Syv italienske sportsorganisationer har i de seneste uger lobbyet kraftigt for en gennemgribende reform at det italienske sportssystem. De lancerede den 17. februar en resolution ”For en ny idrætskultur, for reform af det italienske sportssystem” med klar adresse til den italienske olympiske komité, CONI, og landets sportsminister, Mario Pescante, der samtidig er et fremtrædende IOC-medlem.

”CONI alene kan ikke imødegå det eskalerende problem, som påvirker livsstil og velbefindende hos millioner af borgere,” hedder det i erklæringen.

Med andre ord ønsker de syv organisationer en helt anden fokus på motionsidræt og fysisk aktivitet, fordi også Italien er plaget af stigende problemer med fedme og livsstilsbetingede sygdomme. De syv organisationer mener, at CONI, som modtager hovedparten af tipsmidlerne i landet, er for fokuseret på eliteidræt og medaljer. De ønsker derfor en anderledes fordeling af de økonomiske ressourcer, så mere kommer breddeidrætten til del.

Svimlende tv-aftaler

 Konkret foreslår de syv organisationer, at en procentdel af fremtidens indtægter fra fodboldens tv-rettigheder afsættes til breddeidræts-initiativer. Der er ikke tale om småpenge. De italienske klubber forhandler deres tv-rettigheder individuelt, og inden for de seneste uger har en række af storklubberne ifølge La Gazetta dello Sport indgået svimlende tv-kontrakter for de to sæsoner fra 2007-2009. Mediaset betaler 248 mio. euro til Juventus samt 200 mio. euro til såvel AC Milan som Inter. AS Roma får 145 mio. euro, mens Lazio får 86 mio. euro. Omregnet til kroner er de fem storklubbers tv-aftaler altså i alt 3,3 mia. kr. værd pr. sæson.

Breddeidrætsorganisationen, Uisp, er blandt underskriverne, der beder politikere og sportsmyndigheder om ikke at glemme deres forpligtelse til at garantere adgang til idræt for alle sociale lag, fordi idræt for alle samtidig er ensbetydende med retten til et godt helbred, uddannelse og miljøbeskyttelse.