Kasper Hjulmand: Alle bør have som mål at hjælpe børn til at drømme stort
Landstræner Kasper Hjulmand delte sit syn på værdierne i sport med et internationalt publikum på Play the Game konferencen. Han glæder sig over, at der generelt er en bevægelse i gang, hvor atleter har en mening og tager stilling til den verden, de er en del af.
”Der er meget magt og grådighed i toppen af fodboldindustrien, men fodbold er også magi.”
Sådan sagde den danske landstræner for herrelandsholdet i fodbold, Kasper Hjulmand, i en session på Play the Game konferencen 2022 mandag aften. Flankeret af Khalida Popal, grundlægger og direktør i organisationen ’Girl Power’, og Thomas Preiss, medstifter af NGO’en 'Common Goal', deltog han i paneldebatten ’Bringing values of sport into circles of life’.
Kasper Hjulmand tog salen med tilbage i tiden. Tilbage til en tid, hvor trænergerningen i højere grad var centreret om spillet og det at vinde den næste kamp og trofæ.
”Jeg studerede spillet og alt omkring det, og på et tidspunkt var jeg så desillusioneret, at jeg ikke vidste, hvorfor jeg gjorde alt det her, hvorfor jeg ikke så min kone og mine tre børn, og hvorfor brugte jeg alt min tid på fodbold. Så jeg spurgte mig selv, om der var en større mening med det hele, og min redning var mødet med organisationen ’Right to Dream’,” sagde Kasper Hjulmand.
’Right to Dream’ er et fodboldakademi, der blandt andet holder til i Ghana og Egypten, men som i 2015 købte den danske fodboldklub FC Nordsjælland, hvor Kasper Hjulmand senere (for anden gang) blev ansat som træner. I 'Right to Dream' er der fokus på at finde det større formål, og at det ikke blot handler om at vinde, men at man bruger sin succes til at give tilbage til omverdenen, og denne tanke er Kasper Hjulmand ligeledes inspireret af, fortalte han på aftenens session.
”Når man ser på toppen af fodbold, møder man en masse mennesker, der er der af forskellige grunde, som ikke nødvendigvis har noget med magien i fodbold at gøre eller det at gøre noget godt for de børn, der vokser op. Men jeg synes, at vi alle burde have det som mål. At hjælpe børn og give dem retten til at drømme stort,” sagde Kasper Hjulmand.
”Jeg synes, vi har et krav på at prøve at hjælpe andre, og det er det, der giver mit liv mening. Jeg vil vinde, og jeg vil gøre alt, hvad jeg kan for, at holdet vinder, men vi gør det altid for at hjælpe andre. Jeg synes, alle bør være på en mission for at gøre verden til et bedre sted,” sagde Kasper Hjulmand.
Fokus på det hele menneske
Missionen om at gøre verden til et bedre sted har han taget med sig i landsholdslejren, hvor der ikke kun er fokus på, hvad man kan med bolden, men også på personerne bag.
”Jeg tror på stærke identiteter – hvem er du, hvad tror du på, hvorfor du gør, som du gør. Hvis du som træner finder ud af, hvem de er, og hvem vi er sammen, så tror jeg, vi har et stærkt hold, og vi kan vinde. Som træner kan du ikke kun se på, hvad de kan med fødderne. Jeg er interesseret i det hele menneske,” sagde Kasper Hjulmand.
Derfor glæder det ham også, at der på nuværende tidspunkt er en bevægelse i gang verden over, hvor fodboldspillere og atleter har en mening om tingene og tager stilling til den verden, de er en del af, og bruger den platform, de har til rådighed.
”Men man kan ikke forlange, at en spiller har en holdning til alt. Til gengæld kan man som leder kreere et miljø, hvor vi taler om den slags spørgsmål, og man kan opfordre til, at de bruger den store platform, som fodbolden er,” sagde landstræneren.
Den udmelding afstedkom naturligvis spørgsmål til landsholdets næste optræden, der finder sted i Qatar i november senere på året.
”Hvordan forbereder man sig til at skulle spille fodbold i Qatar?” spurgte den norske journalist Hanne Marie Brevik, der var ordstyrer på sessionen.
”Jeg prøver at lytte til debatter, jeg besøger menneskerettighedsorganisationer, jeg prøver at finde mit eget ståsted, jeg snakker med spillerne omkring det, og vi har organisationer, der kommer og snakker med spillerne,” sagde Kasper Hjulmand.
Men når landsholdet ankommer til det meget omdiskuterede land, går der blot få dage, inden de skal i ilden, og det kræver fuldt fokus, slår Kasper Hjulmand fast.
”Vi prøver at finde ud af, hvad vi synes om det hele, og hvad kan vi gøre. Vi snakker med DBU om, hvad der forventes af os, og hvad vi kan gøre. Men vi spiller fire kampe på 10 dage, så der er ikke så meget tid til store snakke, men vi finder tid,” sagde Kasper Hjulmand.
Se hele sessionen med Kasper Hjulmand, Khalida Popal og Thomas Preiss på Play the Games hjemmeside eller på Play the Games kanal på Vimeo.