Idan Artikel 22.12.2006

Kommunalt modspil til foreningerne

Ny rapport: Der er store forskelle i kommunernes idrætspolitik, viser ny rapport, som CISC ved Syddansk Universitet har udarbejdet for Idan.

Skrevet af: Henrik H. Brandt

Landets foreningsliv vil møde stigende forventninger og idrætspolitisk modspil fra den kommunale forvaltning, når strukturreformen fra 2007 reducerer antallet af kommuner fra 275 til 98. Dette er en af de overordnede konklusioner i den første gennemgribende kvantitative kortlægning af idrætspolitikken i landets kommuner.

Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund ved Syddansk Universitet har for Idan udarbejdet rapporten ’Kommunal idrætspolitik – mellem folkeoplysning og velfærd’ på baggrund af en omfattende spørgeskemaundersøgelse blandt de 275 gamle kommuner. 212 kommuner besvarede skemaet. På denne baggrund giver rapporten et godt billede af de idrætspolitiske forskelle på landets kommuner.

Det overordnede billede viser en større tendens i store kommuner til at udarbejde særlige idrætspolitikker og igangsætte målrettede indsatser på områder som eliteidræt, events, integration, fedme, ældreidræt osv.

Mere politisk styring?

 Samtidig har de større kommuner mere idrætsuddannet administrativt personale ansat i forvaltningen. Man kan således forvente, at de større kommuner efter kommunalreformen i stigende grad vil opstille egne målsætninger og forventninger til idrætten og mere målrettet udvælge de partnere, der kan bidrage til at løse opgaverne. Tidligere har idrætsområdet i højere grad – og særligt i de små kommuner – været decentralt, hvor foreningerne i højere grad satte dagsordenen, mens kommunerne støttede efter folkeoplysningslovens bestemmelser.

Rapporten viser dog samtidig, at der ikke nødvendigvis er en sammenhæng mellem en aktiv kommunal idrætspolitik og eksempelvis den lokale idrætsdeltagelse, facilitetsdækning eller udgiftsniveau til idrætten. Derfor kan de nye og større kommuner nemt løbe ind i konflikter mellem foreningernes frivillige engagement og forvaltningernes forventninger til partnerskaber og løsning af specifikke opgaver.

”Mere selvbevidste kommunale enheder og forvaltninger vil tage egne initiativer, og man vil måske i højere grad målrette sin støtte til foreningerne. Det bliver derfor en udfordring for foreningerne at afgøre, hvor langt man vil gå i et samarbejde med kommunerne,” siger rapportens forfatter, Bjarne Ibsen.

Læs mere

 
 

Download rapporten Kommunal idrætspolitik mellem folkeoplysning og velfærd. Klik her.Download bilagsmateriale med spørgeskema og tabeller. Klik her.Download tidligere rapporter og læs mere om Idans store samarbejdsprojekt med Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund ved Syddansk Universitet om kommunal idrætspolitik, 2005-2007. Klik her.