Idan Artikel 01.09.2005

Kræver åbenhed om tv-aftaler

De svenske tv-stationer vil vide, hvor meget agenten Rune Hauge kan tjene på den kommende tv-aftale for fodbolden.

Skrevet af: Henrik H. Brandt

Mens tv-stationerne i Sverige ruster sig til at begynde budprocessen på rettighederne til svensk fodbold i fremtiden, har de forlangt indsigt i det svenske fodboldforbunds aftale med agenten Rune Hauge, som er forbundets rådgiver i forhandlingerne.

Tv-stationerne vil ifølge fagbladet TV Sports Markets undgå, at Hauge og hans eventuelle partnere beriger sig uforholdsmæssigt på tv-aftalen. Tv-stationerne er enige om, at så mange millioner som muligt skal gå til klubberne og dermed i realiteten også til at styrke fodbolden som tv-produkt.

Tidligere i år fungerede Rune Hauge som mellemmand, da TV 2 og Telenor indgik en aftale om norsk fodbold til en samlet værdi af 1,2 mia. norske kr. Det vakte stor opstandelse i Norge, at Hauges honorar på aftalen beløb sig til 100 mio. kr., fordi han uden loft var berettiget til fem procent af alle beløb mellem 350 og 500 mio. kroner og 15 procent af alle beløb over 500 mio. kr.

Rune Hauge blev berygtet, da han tilbage i 1992 betalte returkommission til Arsenals manager George Graham for købet af den danske spiller John Jensen. Nu ønsker de svenske tv-stationer at gardere sig mod, at noget tilsvarende kan ske, før forhandlingerne om fodboldens kommende tv-millioner går i gang.