Idan Artikel 12.12.2007

Kritisk fokus på Kina inden OL

Amnesty International har op til OL i Beijing offentliggjort en mediehåndbog, der sætter fokus på Kinas overtrædelser af menneskerettighederne.

Skrevet af: Søren Bang

Medierne bør være ordentligt klædt på til en kritisk dækning af Kinas manglende ytringsfrihed og overtrædelser af basale menneskerettigheder, når OL afholdes til næste sommer i Beijing, mener Amnesty International.Organisationen har derfor udgivet en mediehåndbold målrettet journalister, som gennemgår Kinas overtrædelser af menneskerettighederne. Ifølge Amnesty International er forholdene stadig stærkt kritisable, selv om Kina lovede forbedringer, inden man fik tildelt legene i 2001. "Det internationale samfund har en enestående mulighed for at benytte OL til lægge maksimalt pres på det kinesiske styre for at skabe grundlæggende og varige forbedringer af menneskerettighederne. Amnesty vil fortsætte med at dokumentere menneskerettighedskrænkelserne i Kina frem mod OL og insisterer på, at IOC reagerer, hvis ikke OL-arrangørerne lever op til egne løfter om at skabe forbedringer af menneskerettighederne," siger Amnestys Internationale generalsekretær i Danmark, Lars Normann Jørgensen.

Fire kerneområder

Amnesty International har valgt at fokusere på fire kerneområder, hvor man håber, at et internationalt pres kan give forbedringer:

  • Fængsling og tilbageholdelse i arbejdslejre uden retfærdig retssag
  • Pressefrihed og internetcensur
  • Ytringsfrihed og mulighed for fredelige prodemokratiske aktiviteter
  • Dødsstraf

Kampagnen får moralsk opbakning fra tre tidligere OL-deltagere, cykelrytteren Rolf Sørensen, håndboldspilleren Rikke Hørlykke og svømmeren Louise Ønrstedt.