Idan Artikel 24.01.2013

Kritisk idrætsdebat hjem til Danmark

For første gang siden 2005 finder den internationale idrætskonference Play the Game atter sted i Danmark. Over 300 eksperter og delegerede ventes til Aarhus fra den 28.-31. oktober 2013.

Når skandaler om doping, matchfixing og korruption i idrætten når frem som nyheder til medierne og det store sportsinteresserede publikum, kan man i reglen være sikker på én ting: De samme udfordringer til idrætten har allerede været endevendt i årevis på Play the Game-konferencerne. Derfor bliver det ikke bare debat om nutidens verdensidræt, men også et kig ind i idrættens fremtid, når Play the Game den 28.-31. oktober byder eksperter og delegerede fra hele verden indenfor på Helnan Marselis Hotel i Aarhus til den ottende Play the Game-konference siden 1997. Her kan man vente at se topledere fra idrættens magtfulde organisationer som den Internationale Olympiske Komité, FIFA og WADA i direkte debat med nogle af deres mest kompetente kritikere blandt forskere, journalister og idrætsledere. 

Massive udfordringer

”International idræt har massive og grænseoverskridende problemer, og skal man finde konstruktive løsninger for fremtiden, kommer idrætten ikke uden om en åben dialog med det omgivende samfund,” siger Play the Games grundlægger og internationale chef, Jens Sejer Andersen. 

”Den dialog har idrættens magthavere modsat sig med næb og kløer, siden Play the Game holdt sin første konference for snart 16 år siden, men i de seneste par år er vinden vendt, og de store organisationer blevet mere imødekommende i forhold til at drøfte eksempelvis problemstillinger som doping, matchfixing, korruption og dalende tilslutning til den organiserede idræt.” Play the Game har valgt Aarhus som vært for 2013-konferencen, fordi byen igennem en årrække har udvist interesse for at blive ’hjem for de hjemløse spørgsmål i sport’, som Play the Game også betegner sig. Play the Game-initiativet har siden 2011 været en del af Idrættens Analyseinstitut (Idan), der i forvejen har et godt samarbejde med Aarhus Universitet, Aarhus Kommune og Sport Aarhus Events og til daglig har en del af staben placeret hos Sektion for Idræt ved Aarhus Universitet. Længe var tyrkiske Izmir første prioritet som vært, men tyrkerne ikke kunne stille de nødvendige garantier, foretrak arrangørerne den mere sikre løsning i Aarhus, der blandt andet kan bruge værtskabet som led i byens profilering frem mod værdigheden som Europæisk Kulturhovedstad i 2017. ”Jeg er utrolig glad for at kunne byde Play the Game-konferencen velkommen til Aarhus. Det bliver spændende at vise byen og dens alsidige idrætsliv frem for eksperter fra hele verden. Den internationale sportsverden står i disse år med en række konkrete udfordringer, der kræver gode gentænkte løsninger. Aarhus er blevet udpeget som Europæisk Kulturhovedstad, fordi vi har tilbudt os som et laboratorium for morgendagens løsninger. Sport og idræt er centrale dele i Kulturhovedstadsåret og jeg er glad for at vi med Play the Game kan få skudt temaet GENTÆNK godt i gang på dette vigtige område,” siger rådmand for Kultur og Borgerservice i Aarhus Kommune Marc Perera Christensen

En mulighed for dansk idræt

Play the Games tre seneste konferencer er afholdt i udlandet i henholdsvis Reykjavik, Coventry og Køln, men ved at vende tilbage til Danmark håber Play the Game, at danske idrætsorganisationer, forskere og journalister vil engagere sig endnu stærkere i initiativet, end de har gjort ved tidligere konferencer. 

DGI støtter hvert år Play the Games internationale arbejde med 500.000 kr., og der er tradition for at de øvrige idrætsorganisationer bidrager med projekttilskud til konferencen. Henrik H. Brandt håber nu på endnu mere medspil fra den danske idrætsverdens aktører. ”Vi ved, at man er virkelig opmærksom på Play the Games arbejde i brede internationale idrætskredse og i institutioner som EU, UNESCO, Europarådet, WADA m.m. Der er ikke mange andre seriøse aktører, som uafhængigt og kritisk går i dybden med international idræts største udfordringer. Danske forbunds- og foreningsledere kan med fordel udnytte adgangen til personlige kontakter og opdateret viden om international idræts største udfordringer gennem den ofte meget intense debat på Play the Game-konferencen. Her kommer man virkelig tæt på en række store personligheder og eksperter fra den internationale idrætsdebat gennem en hel uge,” siger Henrik H. Brandt. I alt venter Henrik H. Brandt, at 300-400 journalister, forskere og idrætsledere fra 30-40 lande vil deltage i Play the Game 2013. Heraf ventes mindst 120 at afholde deres eget oplæg om temaer som ledelse og demokrati i idrættens organisationer, europæisk og international politik, doping, breddeidræt, megaevents, korruption, sportsjournalistik, menneskerettigheder, ligestilling, matchfixing m.m. Det er dog ikke så meget antallet af gæster, som den medfølgende profilering af en dagsorden med kant, der får direktør Peer Kristensen fra Visit Aarhus til også at glæde sig over konferencen. ”Vi er stolte over, at Play the Game har valgt at lægge deres konference i Aarhus. Det er vigtigt, at denne type begivenheder kommer til Aarhus med henblik på konstant at udvikle byens position inden for afvikling af internationale konferencer. Afholdelsen bidrager samtidig til at sikre byen endnu mere international synlighed,” siger direktør Peer Kristensen, Visit Aarhus. Planlægningen og opbygningen af programmet kan i de kommende måneder løbende følges på www.playthegame.org og www.idan.dk.

Tilmeld dig Play the Games nyhedsbrev og få løbende information om bl.a. konferencen her.  

Fakta om Play the Game

Play the Game 2013 er den ottende konference siden starten i 1997. Tidligere udgaver har været holdt i Vingstedcentret (1997), DGI-byen i København (2000, 2002 og 2005), Grand Hotel i Reykjavik (2007), Coventry Universitet (2009) og Det Tyske Sportsuniversitet i Køln (2011). Ved konferencen i Køln deltog over 300 eksperter fra mere end 40 lande i fem verdensdele. Der var omkring 120 foredrag og debatoplæg. Under Play the Game i Aarhus sættes der fokus både på idrættens skyggesider som korruption i idrætsorganisationer, matchfixing, illegalt spil, doping og politisk misbrug af sport, men også på løsningsforslag og de lysere sider såsom breddeidrættens betydning, for den enkelte, fællesskabet og samfundet. Play the Game har siden 2011 været en del af Idrættens Analyseinstitut (Idan), som er en uafhængig institution under Kulturministeriet. Play the Games formål er at ”styrke idrættens etiske værdigrundlag og arbejde for at fremme demokrati, åbenhed og ytringsfrihed i international idræt”. Idan modtager et årligt tilskud på 5,5 millioner kroner fra Kulturministeriets tipsmidler og generer selv indtægter for næsten det samme beløb. For yderligere informationer og kommentarer kontakt: Jens Sejer Andersen, international chef for Play the Game, tlf. 2071 0701 Henrik H. Brandt, direktør i Idrættens Analyseinstitut, tlf. 2921 0972 Marc Perera Christensen, rådmand i Aarhus Kommune, tlf. 8940 2380