Idan Artikel 15.05.2006

Kulturhistorisk vinkel på fodbold

På tærsklen til VM-slutrunden i fodbold udgiver idrætshistorikeren Jørn Hansen en bog om fodboldens kulturhistorie og indkalder til debatmøde på Syddansk Universitet.

Skrevet af: Henrik H. Brandt

Fodbold optager ikke kun sindene hos de 35 milliarder fans, som sammenlagt ventes at overvære kampene ved den kommende VM-slutrunde i fodbold.

Den forestående megabegivenhed giver også anledning til interessante bogudgivelser og debatmøder, og idrætshistorikeren Jørn Hansen fra Institut for Idræt og Biomekanik supplerer nu sin olympiske bog ’Ringene samles’ fra OL i 2004 med en tilsvarende fodboldudgivelse før fodbold-VM, nemlig bogen ’Fodbold – en kort verdenshistorie’, som udkommer på Syddansk Universitetsforlag.

Bogen giver en kulturhistorisk gennemgang af sportens udvikling fra ilde set folkesport i England i 1800-tallet til nutidens globaliserede showprodukt, hvor man af og til kan spørge, om fodboldsporten, medierne eller kapitalinteresserne har bolden mest.

Debatmøde

Udgivelsen fejres med et debatmøde om fodboldens fremtid på Syddansk Universitet i Odense den 2. juni, hvor Jørn Hansen præsenterer bogen, mens sportsjournalisten Rasmus Bech fra Politiken, fodboldforskeren Birger Peitersen fra Institut for Idræt på Københavns Universitet og den kommende U/21-landstræner Keld Bordinggaard fra deres respektive faglige udgangspunkter analyserer den kommende VM-slutrunde i Tyskland.

I fjor udgav Rasmus K. Storm fra Idan og Jacob Magnussen fra CBS i fællesskab antologien ’Professionel Fodbold’, som analyserer fodboldens professionalisering i Danmark fra forskellige indfaldsvinkler. Denne bog udkom på forlaget Klim.