Idan Artikel 26.08.2009

Lille medlemsfremgang til DIF

Flere børn og ældre sikrer DIF en vækst på cirka 20.000 medlemmer efter sidste års tilbagegang. Flere børn og ældre er strømmet ind i foreningerne.

Skrevet af: Søren Bang

Efter mindre tilbagegang sidste år går medlemstallet igen opad i Danmarks Idræts-Forbund (DIF). Med i alt 1.646.657 medlemmer kan DIF notere en fremgang på 20.377 medlemmer. Især børnene under 13 år trækker kraftigt op med en fremgang på 15.600 medlemmer. Det samme gør de ældre over 60 år, hvor der er en fremgang på 9.600 medlemmer. Til gengæld har DIF mistet små 6.900 medlemmer i aldersgruppen 25 -60 år, mens antallet af unge mellem 19 og 24 år er nogenlunde konstant. Foreningsidrætten er i stigende grad udsat for konkurrence fra både selvorganiserede idrætsformer og kommercielle tilbud. Men ifølge DIF's formand, Niels Nygaard, viser tallene, at foreningsidrætten ikke er i krise og har formået at skabe konkurrencedygtige tilbud til ikke mindst børnene. "De pæne medlemstal vil dog på ingen måde blive en sovepude for os i det kommende år. Bl.a. vil vi arbejde målrettet med også at få øget antallet af idrætsaktive teenagere, lige som voksengruppen bl.a. vil få tilbudt fleksible fitnesstilbud i de fitnessforeninger, som skyder op rundt omkring i landet i disse år," siger Niels Nygaard i en kommentar til medlemstallene.

Stort potentiale blandt ældre?

Stigningen blandt børnene under 13 år bliver ikke mindre markant af, at antallet af børn i aldersgruppen er svagt faldende i disse år, mens det modsatte er tilfældet blandt de ældre over 60 år. 

En forsigtig sammenligning af medlemstallene med befolkningstallene og resultater fra Idans idrætsvaneundersøgelse antyder desuden, at der ikke mindst blandt de ældre stadig ser ud til at være et stort uudnyttet potentiale for foreningerne under DIF. DIF har således blot 200.000 medlemmer over 60 år ud af en samlet population på små 1,2 millioner i aldersgruppen, hvoraf 41 procent, dvs. lidt under 500.000 personer, ifølge idrætsvaneundersøgelsen angiver at være medlem af en forening. Mange ældre står altså uden for DIF-idrætten – også blandt dem, som angiver at være medlem af en idrætsforening. Sammenligningen bør dog tages med visse forbehold. Eksempelvis tæller DIF medlemskaber og ikke personer, ligesom den ældre befolkningsgruppe også omfatter en del meget gamle eller syge mennesker uden for de fleste foreningers rækkevidde.

DBU går frem - gymnastikforbunder taber terræn

Bag årets medlemstal gemmer sig også store variationer i de enkelte idrætsgrene. 

I absolutte tal er fodbold under DBU årets højdespringer med 7.000 flere medlemmer fulgt af golfunionen og håndboldforbundet, men også badmintonforbundet kan glæde sig over at være kravlet over de 100.000 medlemmer igen efter flere års fald. Til gengæld er den anden store ketsjersport, tennis, røget under 60.000 medlemmer. I forhold de seneste par år er faldet dog mere beskedent, og måske er mange års medlemskrise ved at rase ud. Langt alvorligere ser det ud i Danmarks Gymnastik Forbund, som har mistet 8.500 medlemmer, og hvor det største problem er, at mange klubber hvert år forlader forbundet.Udviklingen har på blot fem år reduceret medlemstallet fra over 150.000 til blot 112.000. Det betyder samtidig, at gymnastikforbundet fra at være det næststørste forbund under DIF nu indtager femtepladsen efter fodbold, golf, svømning og håndbold (se tabel). DGI har i øvrigt i samme periode oplevet fremgang for gymnastikken, så idrætsgrenen som sådan er ikke i krise. Ifølge Jyllands-Posten vil gymnastikforbundet nu overveje sin kontingentstruktur og igangsætte et målrettet børneprojekt. 

De fem største idrætsgrene (2009) 

Idrætsgren

Medlemstal

Fodbold 313.674
Golf 149.509
Svømning 124.366
Håndbold 121.953
Gymnastik 112.251