Idan Artikel 15.06.2010

Lønninger sluger fremgang

Trods finanskrisen har de store ligaer i europæisk fodbold øget deres omsætning. Men pengene bliver brugt på større spillerlønninger, advarer Deloitte i sin årlige gennemgang af europæisk fodboldøkonomi.

Skrevet af: Ditte Toft

Det første år af finanskrisen kan ikke aflæses i europæisk topfodbolds regnskaber. Ifølge det internationale konsulent- og revisionsfirma Deloittes netop offentliggjorte tal for den europæiske fodboldøkonomi fra sæsonen 2008/2009 lykkedes det trods den økonomiske krise at øge omsætningen i Europas fodboldligaer. I stedet for at bruge de ekstra midler til at konsolidere klubbernes ofte vaklende økonomi er den ekstra omsætning ifølge rapporten ’Deloitte Annual Review of Football Finance’ mange steder brugt på højere spillerlønninger, selv om lønniveauet allerede er steget markant over de sidste sæsoner. Deloitte nævner bl.a. Englands Premier League, hvor lønningerne i sæsonen 2008/2009 steg med hele 11 pct. og samlet set nærmer sig 12 mia. kroner. Dermed går to tredjedele af omsætningen til at betale lønninger. Deloitte advarer endnu engang mod udviklingen, fordi lønstigningerne generelt er større end stigningen i klubbernes omsætning.

De rige bliver rigere

Polariseringen mellem de rige og fattige i europæisk fodbold synes også fortsat at blive større, da det er de store klubber, som løber med både den store omsætning og de bedste tal på bundlinjen. 

I Premier League gik de største klubber, som bl.a. tæller Manchester United og Arsenal således ud med et samlet overskud i sæsonen 2008/2009, mens hovedparten af mindre og mellemstore klubber kom ud med underskud.

Tyskland klarer sig bedst

Blandt de fem største fodboldligaer i Europa – Englands Premier League, Tysklands Bundesliga, Spaniens La Liga, Italiens Serie A og Frankrigs Ligue 1 – tegner Bundesligaen sig for den mest markante økonomiske fremgang. 

Ikke alene oplevede Bundesligaen i sæsonen 2008/2009 den største relative vækst med en stigning på 10 procent svarende til mere end 1 mia. kroner. Klubberne i Bundesligaen kom også ud med det største samlede overskud blandt de fem ligaer. Målt på tilskuertal har Bundesligaen i flere år været den mest populære af de fem ligaer. Økonomisk er der dog stadig langt op til Premier League, som i 2008/2009 omsatte for mere end 17 mia. kroner, mens Bundesligaen på andenpladsen blot nåede 11 mia. kroner.

Læs mere

 
 
Læs highlights fra rapporten