Idan Artikel 04.12.2007

Mætningstendenser på det nordiske golfmarked

Mens dansk golf fortsætter medlemsfremgangen, peger en ny rapport på, at efterspørgslen er begyndt at stagnere i Norden.

Skrevet af: Troels Paulsen

Det nordiske golfmarked er et af de mest modne i Europa med store andele af de respektive befolkninger, der spiller golf som følge af massive medlemstilgange de seneste mange år. Det konstaterer det internationale revisionsfirma KPMG i en ny rapport. Dansk Golf Union (DGU) oplevede således sidste år en fremgang på 8.319 medlemmer til næsten 142.000 aktive medlemmer. Et medlemstal, der gør DGU til det næststørste specialforbund under DIF målt på antallet af medlemmer, kun overgået af Dansk Boldspil-Union. I den nordiske regionsrapport af ’KPMG Golf Benchmark Survey 2007’ peger forfatterne dog på, at golf i Norden muligvis er ved at have fundet sin øvre grænse. På baggrund af spørgeskemaundersøgelser af mere end 1.500 golfbaner, heraf 260 skandinaviske, har KPMG således sammenlignet forskellige udbuds- og efterspørgselskarakteristika for en række europæiske og mellemøstlige regioner. Og en af rapportens mest markante konklusioner er, at det gennemsnitlige antal af spillede golfrunder pr. bane i Norden, er faldet med næsten 10 procent i forhold til sidste års undersøgelse.

Færre medlemmer i Norge og Sverige

Faldet forklarer KPMG til dels gennem faldende medlemstal i både Norge og Sverige, men også gennem en generelt stagnerende efterspørgsel i hele den nordiske region. 

Også herhjemme mærker både klubberne og DGU denne afmatning i efterspørgslen, hvilket Idans notat fra august 2007 ’Golf i Danmark – et overblik’ blandt andet beskæftiger sig med. I visse udkantsområder er klubberne således nødsaget til at ’stjæle’ spillere fra naboklubber i kampen for at skaffe det tilstrækkelige antal medlemmer for at kunne overleve. Ligeledes konstaterede generelsekretær for DGU, Karsten Thuen, på et bestyrelsesmøde den 17. juni 2007, at den forventede medlemstilgang for 2007 måtte nedjusteres til 2 procent, efter unionen i mange år har oplevet en årlig medlemstilgang på 6-7 procent.

Stor dansk optimisme

Trods den stagnerende efterspørgsel i de skandinaviske lande er optimismen til den kommercielle drift generelt stor hos de nordiske baneejere. Gennemsnitligt for hele regionen forventer 77 procent af banerne at klare sig positivt rent forretningsmæssigt, mens 18 procent forventer en ’middel’ præstation og kun 1 procent en ’dårlig’. 

Størst er optimismen i Danmark. Hele 42 procent af banerne forventer en ’fremragende’ kommerciel drift af banen i fremtiden, mens 50 procent forventer at klare sig ’godt’ rent forretningsmæssigt. En stor del af denne optimisme relaterer sig ifølge KPMG til de seneste mange åbninger af nye danske baner.