Idan Artikel 02.05.2008

Massiv korruption hos EM-værter

Polsk fodbold er så gennemsyret af korruption og aftalt spil, at fodboldforbundet nu overvejer en amnesty for at redde ligaen. Forberedelserne til EM-slutrunden i 2012 halter af sted.

Skrevet af: Henrik H. Brandt

Værtskabet for EM-slutrunden i fodbold i 2012 skulle demonstrere Polens og Ukraines vej mod demokratisk og økonomisk ’normalitet’ for hele Europa, men i stedet kan eskalerende vanskeligheder med korruption i den hjemlige fodbold og forsinkede EM-forberedelser ende som en gigantisk imagemæssig boomerang for de kommende EM-værter.

Især Polen er i store vanskeligheder på fodboldfronten. Den polske fodboldliga er så gennemsyret af match fixing og korruption, at det polske fodboldforbund nu sammen med Canal Plus, der ejer tv-rettighederne til ligaen, overvejer at indføre en amnesty for at undgå yderligere tvangsnedrykninger af berørte klubber.

Det lidt groteske skridt, som vil kunne komme flere af de førende ligaklubber til gode, er nødvendigt for at sikre en liga af en vis attraktionsværdi i næste sæson. Polsk fodbold er rystet af flere års ubrudte skandaler omkring korruption og match fixing. Syv klubber i de to bedste ligaer står allerede til tvangsnedrykning efter denne sæson, men problemerne er langt mere omfattende.

Siden de polske myndigheder begyndte efterforskningen af de mange manipulerede kampe i den polske liga i 2005, er ca. 120 personer blevet sigtet i sager med relation til korruption i fodbold. 17 personer er allerede idømt betingede straffe. I alt 29 ud af de 34 klubber i de to bedste rækker har foreløbig været involveret i korruptionssagerne.

Gigantisk skandale

Den polske parlamentariker Janusz Palikot, der leder regeringens såkaldte anti-bureaukrati initiativ, betegnede for nylig i en meget barsk udtalelse direkte på tv polsk fodbold som "et bordel, hvor luderne spreder HIV". Justitsminister Zbigniew Cwiakalski bebuder en forstærkning af indsatsen i den løbende undersøgelse af polsk fodbold, og samtidig foregår der grundige overvejelser om, hvordan man i fremtiden kan indbygge strukturer, der forhindrer den massive korruption i at florere. Polens indenrigsminister, Grzegorz Schetyna, har omtalt skandalens omfang som "gigantisk".

Korruptionsskandalen ruller samtidig med, at Polen sammen med Ukraine desperat forsøger at få gang i forberedelserne til værtskabet for EM-slutrunden i fodbold i 2012, som de to lande overraskende blev tildelt sidste år.

Langsomme EM-forberedelser

I januar fik de to værtslande i en stærkt advarende rapport fra det europæiske fodboldforbund, UEFA, besked på at få sat fart i forberedelserne, og der synes at være en udbredt frygt for, at UEFA på et planlagt eksekutivkomitémøde den 27. juni vil være så utilfreds med forberedelserne, at man må overveje alternative EM-værter i 2012.

”Selv med al min forsigtige optimisme vil jeg ikke forudsige konsekvenserne af mødet, hvis alt forbliver som nu herhjemme,” sagde præsidenten for det ukrainske fodboldforbund Grigorij Surkis i sidste uge til hjemlige medier.

UEFA er utilfredse med hastigheden i forbindelse med konstruktion af nye stadionanlæg, indkvarteringsmuligheder, lufthavne samt vej- og baneinfrastruktur. Mens ukrainerne er godt på vej omkring selve stadionanlæggene i de fire ukrainske værtsbyer, halter især lufthavnene i Ukraine. I Polen er værterne fortsat langt bagud omkring planlægningen af de stadionanlæg, der efter planerne skal være færdige senest i 2010 for at berolige nattesøvnen hos UEFA-lederne. Regeringen vil finansiere en tredjedel af stadionbyggerierne, men den øvrige finansiering er ikke på plads.