Medlemslussing til håndbold, bordtennis og ketsjersporter
Tennis, badminton, bordtennis og håndbold er blandt de taberne i årets medlemsopgørelse fra DIF, mens golf fortsætter fremgangen.
Det har været endnu et hårdt år for tennis og badminton, som gennem de seneste 10-15 år har oplevet en kraftigt nedadgående trend. På et år har badmintonsporten under Danmarks Badminton Forbund mistet over 7.000 medlemmer og er med 104.514 medlemmer langt fra de over160.000 medlemmer, man havde omkring 1990. Samme negative udvikling finder man i tennis, som gennem mange år har set medlemmerne sive væk fra sporten. Med 62.314 medlemmer er tennisforbundet næsten halveret i forhold til de gyldne år i begyndelsen af halvfemserne, hvor man nåede op på godt 117.000 medlemmer.
Bordtennis har fået problemer
I det hele taget går det mindre godt medlemsmæssigt for ketsjer- og batsporterne. Både squash og bordtennis må notere tilbagegang. I bordtennis er der tale om et minus på cirka 1000 medlemmer efter nogle år med stor fremgang blandt især børn og unge.
I DIF’s blad Idrætsliv, som offentliggør medlemstallene, forklarer Dansk BordTennis Unions formand tilbagegangen med, at klubberne ikke var gearede til at tage imod den voksende interesse, som fulgte i kølvandet på de sportslige succeser anført af bl.a. Michael Maze. ”Folk siger hurtigt farvel, hvis der mangler energi og kvalitet i det produkt, de betaler for,” siger Aksel Beckmann, der håber, at nye breddeaktiviteter vil vende udviklingen igen.
Svært at veksle breddeindsats til medlemmer
At det kan være vanskeligt at udmønte en øget breddeindsats i flere medlemmer, antyder i øvrigt den negative medlemsudvikling i forbund som bordtennis, volleyball, badminton og brydning, der alle med støtte fra DIF har forsøgt at gøre deres idrætsgrene mere synlige – primært gennem et øget fokus på det brede arbejde.
Udviiklingen i medlemstal er ofte kompleks. Idrætsgrenene kan fx være udsatte for modestrømninger, der krydser landegrænser. Krisen i tennis er således ikke isoleret til Danmark.
Store forskelle i aldersprofil
Omvendt henter Dansk Golf Union endnu engang en stor medlemsgevinst. I årets opgørelse er der tale om et plus på 8.319 til cirka 142.000 medlemmer, som kun matches af DBU’s fremgang på 7.856 medlemmer til knapt 305.000 medlemmer.
Ellers er det småt med ligheder de to forbund imellem målt på medlemsprofilen. Mens DBU er dansk idræts absolutte gigant inden for børne- og ungdomsarbejdet med næsten 200.000 medlemmer under 19 år, trækker golfunionen blot 12.000 i denne aldersgruppe.