Idan Artikel 23.05.2014

Mistanke om omfattende matchfixing i Sverige

Svensk basketball er rystet af en matchfixing-skandale, der kan blive den hidtil største i svensk idræt, hvis mistankerne bliver bekræftet. Flere ligadommere skal være indblandet.

Skrevet af: Søren Bang

En matchfixing-skandale i svensk basketball, der går flere år tilbage, tegner til at blive den hidtil alvorligste sag om matchfixing i svensk idræt.

Svenska Spel, det svenske modsvar til Danske Spil, har sammen med det svenske basketballforbund anmeldt seks kampe til politiet, som man vurderer har været fiksede af to dommere.

Ifølge det svenske dagblad Dagens Nyheter er der tale om et længerevarende forløb, hvor personer med tætte bånd til dommerne har spillet store beløb på bestemte resultater hos Svenska Spel. Desuden er en tredje dommer for nylig blevet politianmeldt med mistanke om at have medvirket til matchfixing. I det tilfælde går mistanken på forbindelser til det asiatiske spillemarked.

Svenska Basketbollförbundet og Svenska Spel kom på sporet af den oprindelige sag tilbage i 2012, da én af de involverede dommere rettede en scoring fra to point til tre i kamprapporten. Dermed fik hjemmeholdet en sejr på over 4,5 point, hvilket der var blevet spillet store beløb på.

Efterfølgende gennemgik forbundet og Svenska Spel spilmønstrene i en lang række kampe fra sæsonerne 2011-12 og 2012-13, og de seks kampe, der nu indgår i efterforskningen, anser Svenske Spel for at være oplagte sager.

”Vi har lavet meget præcise analyser, og vi mener, at det er hævet over enhver rimelig tvivl, at det ikke er gået korrekt til. Derfor har vi indgivet en politianmeldelse,” siger Svenske Spels pressetalmand, Johan Söderkvist, til Dagens Nyheter.

Formanden for det svenske basketballforbund, Hans von Uthmann, understreger i samme avis, at forbundet har lagt et betydeligt arbejde i at undersøge mistankerne.

”Det er et uhørt alvorligt angreb på vores sport og på hele det værdigrundlag, som idrætten hviler på. Matchfixing er et voksende problem, og det er helt afgørende, at vi forsøger at dæmme op for det,” siger han.

Politiefterforskningen er stadig i gang under det svenske politis korruptionsenhed, men basketballforbundet har selv taget initiativ til at udelukke de to dommere fra at dømme flere kampe. De involverede personer afviser selv anklagerne.

Mistænkelige spillemønstre

De mistænkelige kampe stikker ud ved at have en tilbagebetalingsprocent på over 100 pct. i gennemsnit mod normalt 70-80.

Samtidig har Svenska Spel registreret store væddemål på de pågældende kampe. De enkelte væddemål var typisk på 500 kr. – dvs. det højeste beløb, som man i Sverige kan spille uden at blive afkrævet legitimering – og ved en af kampene var den samlede tilbagebetaling på over én million kr.

Gevinsterne blev hentet i flere omgange hos forskellige forhandlere og ofte længe efter kampafslutning – angiveligt for at undgå mistanke. Men da indløsning af gevinster over 1.000 kr. kræver fremvisning af legitimation, har Svenska Spel kunnet tegne et billede af, hvem der har hentet gevinsterne. I de anmeldte sager skulle det dreje det sig om personer med tilknytning til dommerne.

Frygter større netværk

Mistankerne om matchfixing i svensk basketball er ikke nye, men går helt tilbage til 2007, hvor to udenlandske spilleselskaber ifølge Dagens Nyheter valgte at stoppe med at tilbyde spil på svenske ligakampe på grund af afvigende spillemønstre.

Og den seneste skandale kan måske vokse sig endnu større. Det svenske dagblad Expressen har oplysninger om, at et større netværk bestående af yderligere fem dommere, en ligatræner, en tidligere landsholdsspiller og andre personer med tilknytning til to ligaklubber også er under mistanke for at have manipuleret kampe. Bl.a. skal den involverede spiller være blevet betalt for at have spillet dårligt i kampe, som de mistænkte dommere havde sat penge på.

Hvis det er korrekt, lægger det yderligere til en skandale, der af den svenske sportsskribent Johan Esk i sig selv vil være den største spilleskandale i svensk idræt, hvis de politianmeldte uregelmæssigheder bliver bekræftet.

Og han mener, at chancerne for, at svensk idræt selv kan dæmme op for matchfixing, er ligeså ringe som idrættens evne til at bekæmpe doping og hooliganisme effektivt.

”Idrætten behøver ikke bare hjælp fra myndigheder for at stoppe spillefusket. Den behøver også en uafhængig international instans. Et spillemarkedets WADA. En organisation, hvor repræsentanter fra idrætten, juraen, EU og spilleselskaberne kan arbejde sammen uafhængigt af nationale og andre interesser,” skriver Johan Esk i en kommentar.

Svensk idræt har ikke det samme udbyggede regelsæt mod matchfixing som Danmarks Idrætsforbund, men matchfixing er i de seneste år kravlet højere op på det svenske idrætsforbunds politiske dagsorden. Den svenske stat har endvidere holdt sig ude af Europarådets arbejde med at forberede en egentlig international konvention mod matchfixing, men kan vælge at tilslutte sig denne, når den ligger klar.

 

Læs mere - et udvalg af artikler

 
 
Flere artikler om den svenske matchfixing-skandale kan findes på de to avisers hjemmesider.