Idan Artikel 01.10.2005

Norsk idrætspræsident idømt bod

Den tidligere præsident for Norges Idrettsforbund, Kjell O. Kran, skal betale 10.000 kroner i bod for økonomisk uansvarlig embedsførelse.

Skrevet af: Henrik H. Brandt

Den tidligere præsident for Norges Idrettsforbund (NIF), Kjell O. Kran, blev tirsdag idømt en bod på 10.000 kroner af idrætsforbundets eget domsudvalg for sit ansvar i den økonomiske skandale, der i 2003 efterlod NIF med en negativ egenkapital på 45,2 millioner norske kroner. NIF er enhedsorganisation for den samlede norske idræt

I 2001, da den negative egenkapital var på 6,2 millioner kroner, bebudede bestyrelsen tiltag for at genoprette økonomien, men i stedet kørte Norges svar på DIF/DGI videre mod den økonomiske afgrund.

Den økonomiske nedtur påvirker fortsat norsk idræt, der under den nye 'idrætspræsident', Karl-Arne Johannessen, har været igennem barske sparerunder med fyringer af administrativt personale.

Forud for sagen havde hele den tidligere bestyrelse i NIF med undtagelse af et enkelt medlem erkendt, at man ikke havde optrådt med en tilstrækkelig agtpågivenhed under den økonomiske nedtur.

Sag mod generalsekretær afvist

 Tirsdagens dom pålægger nu idrætspræsidenten et ansvar for nedturen, mens dommen samtidig slår fast, at idrættens love ikke giver hjemmel for at pålægge sanktioner mod den tidligere generalsekretær Ivar Egeberg.

Den økonomiske krise i NIF opstod, da forbundet trods en truende økonomisk nedtur ikke i tilstrækkelig grad foretog de nødvendige økonomiske tilpasninger. Et marketingsamarbejde med det private firma, onTarget, hvor NIF stillede økonomiske garantier for tennisforbundet, udviklede sig til en økonomisk katastrofe for NIF.

I dommen mod Kjell O. Kran dømmes han blandt andet for at have ”brudt love, vedtagelser og sikkerhedsforskrifter” lige som han ikke har levet op til bestemmelser om, at bestyrelsen skal ”påse at idrætsorganisationens midler bruges og forvaltes på en forsvarlig måde i overensstemmelse med årsmødets eller overordnede organisationsleds vedtagelser.” Samt at ”bestyrelsen skal påse, at idrætsorganisationen har en tilfredsstillende regnskabs- og budgetfunktion og har en forsvarlig budgetstyring.”

Hele dommen og forbundets pressemeddelelse kan findes på NIF's hjemmeside.