Idan Artikel 15.02.2007

Norsk OL-kapløb tæt på mål

Trondheim, Tromsø og Oslo er gået ind opløbet om at blive Norges bud på værtskabet for vinter-OL 2018.

Skrevet af: Troels Paulsen

Mens et bud på OL tilsyneladende stadig har lange udsigter i Danmark, kæmper Trondheim, Oslo/Lillehammer og Tromsø hårdt om at blive Norges kandidat for vinterlegene i 2018.

Torsdag den 19. februar udløber byernes frist for indlevering af deres bud på, hvordan de vil afholde legene i 2018. Herefter vil det norske idrætsforbund tage stilling til budene inden for de kommende måneder.

Tromsø har længe været klar favorit ifølge meningsmålinger, og der er spekuleret i, at det norske idrætsforbund og olympiske komité allerede havde besluttet sig for Tromsø.

Men disse spekulationer afviste formanden for det norske idrætsforbund, Karl-Arne Johannesen, på det kraftigste i forbindelse med et netop afholdt OL-seminar på Norges Idrettshøgskole. 

Her fik de tre byer lejlighed til at præsentere deres tanker for afholdelse af et værtskab, og Johannesen understregede, at kampen stadig er helt åben.

Tromsø favorit

 På trods af Johannesens udtalelser står Tromsø umiddelbart stærkest til at blive Norges ansøger. Et flertal af eksperter inden for turisme har bl.a. vurderet, at byen har det største turistpotentiale grundet dens eksotiske placering langt mod nord.

Derudover er Tromsø blevet begunstiget af, at IOC netop har slækket det påkrævede antal timers dagslys under legene fra otte til fem, hvilket betyder, at et vinter-OL i Tromsø vil kunne tilrettelægges, så det ikke kolliderer med NHL-sæsonen.

Omvendt er Tromsø blevet kritiseret for ikke at have offentliggjort mere detaljerede planer for afholdelse af værtskabet og er i pressen blevet beskyldt for at have ført en for lukket kampagne

Oslos chancer øget

Senest synes særligt Oslo/Lillehammers chancer at være øget. Alene antallet af idrætsudøvere i Oslo, svarer til indbyggertallet i Tromsø, og chancerne for at fylde arenaerne vil generelt være langt større i Oslo. Derudover taler en veludbygget infrastruktur også for hovedstaden.

Trondheim står umiddelbart svagest i opløbet. Oslo har publikumspotentiale og Tromsø en eksotisk placering, men hvad har Trondheim at byde på, spørger mange. Opinionsmålinger giver også kun lidt opbakning til Trondheim, men lederen for Trondheims projektgruppe, Marvin Wiseth, hæfter sig ved, at befolkningen ikke skal træffe beslutningen.

I 2011 afgør IOC, hvor vinter-OL 2018 skal afholdes.