Idan Artikel 01.03.2007

Norsk strid om OL-budgetter

Tromsø har afleveret det dyreste bud på et norsk vinter-OL i 2018, men beskylder nu konkurrenterne for at underbudgettere.

Skrevet af: Troels Paulsen

Også i Norge bliver prisen for et OL heftigt debatteret for tiden.

Mandag afleverede tre byer deres bud på værtskabet 2018 til Norges Idrettsforbund og Olympiske komité (NIF), som den 30. marts indstiller en af byerne over for regeringen som officielt norsk OL-bud.

15,5 mia norske kroner, 13,5 mia. eller 12 mia. kroner er de budgetterede priser for at afholde vinter-OL 2018 i henholdsvis Tromsø, Trondheim eller Oslo.

Indbyrdes hersker der dog uenighed om holdbarheden i de respektive budgetter. Særligt Tromsø har stillet spørgsmålstegn ved konkurrenternes budgetter.

Tromsøs påstande

Arne Myhrvold, medlem af Tromsøs styregruppe, har således kritiseret Oslos bud for at være baseret på sandsynlige kommunale investeringer, der skal foretages, uanset om Oslo skal afholde OL eller ej. På denne baggrund mener Oslo at kunne trække 1,2 mia. norske kroner fra prisen.

Myhrvold mener ikke, at man kan budgettere på denne måde. En påstand som Oslo senere har tilbagevist. Karl-Ludwig Mauland fra Oslos styregruppe mener, at Oslo har fulgt de udstukne retningslinjer fra både NIF og IOC omkring OL-budgettering.

Bjørge Stensbøl – et andet medlem af Tromsøs styregruppe - har samtidig kritiseret Trondheim for at udelade udgiftsposteringer som udbygning af infrastruktur, mens Oslo angiveligt ikke har medregnet medie- og olympisk landsby i deres beregninger.

Også disse anklager afvises af de respektive kampagneledere for de to byer.

Det er dog ikke kun Trondheim og Oslo, der er blevet kritiseret for deres budgetlægning. Eksempelvis udtrykte professor Arrild Hervik fra Høgskolen i Molde meget lidt tiltro til alle tre bud, da de blev præsenteret for offentligheden. Ifølge Hervik vil et vinter-OL i Norge koste min. 25 mia. kroner.

Tromsø har Oslos stemme

Holdbare budgetter eller ej – Tromsø synes at have styrket sin rolle som befolkningens favorit. I en meningsmåling i januar mente 36 % af befolkningen, at Oslo var at foretrække, men nu peger kun 27 % på hovedstaden. 50 % peger på Tromsø, mens blot 13 % ønsker Trondheim som værtsby.

Endnu mere overraskende forekommer det, at selv blandt Oslos befolkning er der nu flertal for konkurrenten. 44 % af de adspurgte i hovedstaden peger således på Tromsø som den foretrukne OL-vært.

Umiddelbart har lederen for styreorganisationen Oslo 2018, Per Ditlef Simonsen, ingen forklaringer på dette. Han peger dog på, at Oslo har en sammensat befolkning, hvor halvdelen af borgerne kommer fra andre byer.

Først i 2011 træffer IOC beslutning om, hvor vinter-OL 2018 skal afholdes.

Læs mere

 
 

Læs om meningsmålingen, der giver opbakning til Tromsø blandt Oslos befolkning. Klik her.Læs om NRKs omtale af budget-striden. Klik her. Sportsanalyse.com har samlet flere artikler om Norges OL-planer. Klik her.