Idan Artikel 12.10.2009

Norske forbund kræver mere magt

Et flertal af specialforbundene under Norges Idrettsforbund stifter den 17. november en interesseorganisation, der skal sikre dem mere indflydelse på bekostning af de regionale idrætskredse.

Skrevet af: Henrik H. Brandt

Norsk idræt har i mange henseender den struktur, som ledelserne i Danmarks Idræts-Forbund (DIF) og Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger (DGI) sidste år forgæves forsøgte at etablere med den kuldsejlede model for en sammenlægning af DIF og DGI til 'Danske Idrætsforeninger'. Norges Idrettsforbund (NIF) har været en enhedsorganisation siden efterkrigstiden, men den 17. november stifter en række toneangivende specialforbund den nye organisation 'Særforbundenes Fellesorganisasjon' med egne vedtægter og kontor i forsøget på at få ændret på magtbalancen mellem de 55 specialforbund og de 19 regionale idrætskredse. Den norske struktur minder i praksis om den foreslåede for 'Danske Idrætsforeninger', hvor specialforbundene og de såkaldte regionalforeninger skulle have delt stemmerne mellem sig på repræsentantskabsmødet. Men en sådan struktur er især de store specialforbund (særforbund) i Norge altså stærkt utilfredse med.

Tungt system

Specialforbundene finder, at norsk idræt fungerer udemokratisk og tungt, og eksempelvis har de fem største specialforbund med over halvdelen af de registrerede medlemmer blot 15 ud af 163 stemmer på norsk idræts øverste myndighed 'Idrettstinget'. 

De norske idrætskredse har ansvaret for at servicere de lokale foreninger i fylkerne med foreningsudvikling, facilitetsudvikling og rådgivning, mens specialforbundene står for den største del af den idrætslige aktivitet for såvel bredde som elite.

En sprængning truer

Den nye organisation er en klar optrapning og et signal om, at en sprængning af NIF ikke er umulig på længere sigt, hvis ikke specialforbundene får større magt. 

"Vi har en klar opdeling i to blokke på 'Idrettstinget' i dag. Det fører til handlingslammelse og stor afstand fra bestyrelsen og ledelsen i NIF til resten af organisationen. Det er på høje tid, at vi én gang for alle kan få løst denne udfordring. Etableringen af Særforbundenes Fellesorganisasjon er først og fremmest en formalisering og videreføring af 'Særforbundsforum' og det politiske arbejdsudvalg. Samtidig markerer det starten på en vigtig proces for at reformere Idrettstinget til gavn for hele norsk idræt," siger formanden for Norges Golfforbund, Christian Anker-Rasch, til Sportsanalyse.no. Golfformanden er en af initiativtagerne til den nye organisation, der forventer at få hovedparten af specialforbundene ind under vingerne. Kun det norske gymnastikforbund har på forhånd meldt klart fra i forhold til initiativet. Gymnastikforbundet er ståsted for præsidenten for NIF, Tove Paule.