Idan Artikel 18.06.2014

Ny bog om fodboldens historiske udvikling

Bogomtale: Bogen 'Verdensspillet' tegner et billede af fodboldens udvikling i et kulturhistorisk og politisk perspektiv med fokus på spillet uden for banen.

Skrevet af: Ditte Toft

Op til VM-slutrunden i fodbold har professor i idrætshistorie ved Syddansk Universitet, Jørn Hansen, skrevet bogen ’Verdensspillet. Fodboldhistorier fra de første spark til Verdensmesterskaberne’. Bogen omhandler udviklingen af fodbolden fra den første engelske professionelle liga i slutningen af 1800-tallet frem til det igangværende VM i Brasilien.

Bogen gennemgår spillets udvikling i et kulturhistorisk perspektiv. Ud over at behandle spillets popularitet og udbredelse på tværs af nationer inddrager bogen også fodboldens nationale egenarter og politiske aspekter. Politik og sport hænger uvægerligt sammen, hvilket bogen beskriver ved bl.a. at belyse urolighederne i Brasilien op til de igangværende verdensmesterskaber. 

’Verdensspillet’ bygger delvist på Jørn Hansens bog ’Fodbold – en kort verdenshistorie’ fra 2006. Men en række kapitler er ført up to date, ligesom en række nye kapitler bl.a. giver ny viden om DBU og dansk fodbold i et internationalt perspektiv samt den seneste udvikling i det internationale fodboldforbund, FIFA, hvor nye lande som f.eks. Qatar er blevet idrætspolitiske spillere.

 

Jørn Hansen

Syddansk Universitetsforlag240 siderPris: 220,00 kr.