Idan Artikel 04.01.2012

Ny bog om nordisk eliteidræt

De nordiske landes forskellige elitesportsmodeller analyseres i den nye bog ’Nordic Elite Sport: same ambitions different tracks’.

Skrevet af: Henrik H. Brandt

Hvordan går det til, at Danmark med den stærkt autonome og mangfoldige idrætsbevægelse som det eneste land i Norden har en statslig eliteidrætsorganisation, mens Norge med det mest decentraliserede politiske system i Norden har den mest centraliserede eliteidrætsmodel? Og hvorfor synes Sverige ude af stand til at reformere sit eliteidrætssystem i magtkampen mellem Riksidrottsförbundet og Sveriges Olympiske Komité, mens den tidligere idrætsstormagt Finland for tiden sakker agterud i kampen om medaljerne?

Den helt nye bog, ’Nordic Elite Sport – same ambitions different tracks’ forsøger at give en del af svarene på forskelle og ligheder i eliteidrættens vilkår og strukturer i de nordiske lande. Bag bogen står de norske forskere professor Svein Andersen og lektor Lars Tore Ronglan, men bogen har bidrag af en lang række forskere fra de fire store nordiske lande.

Flere danske bidrag

Fra dansk side bidrager blandt andre senioranalytiker Rasmus K. Storm fra Idan med et kapitel om de senere års udvikling i Team Danmarks støttepolitik, mens professor Jørn Hansen fra Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet behandler hele baggrunden for, at Danmark fik en statslig eliteidrætsorganisation. Professor Klaus Nielsen fra Birkbeck, University of London går mere i detaljer med en enkelt dansk sportsgren, nemlig banecyklingen, der i de senere år har oplevet international succes.

De danske erfaringer kan i bogen læses i lyset af tilsvarende beretninger om eliteidrætssystemerne i de øvrige nordiske lande samt baggrundene for nogle af landenes idrætslige succeser som finsk ishockey, svensk tennis og golf og norsk kvindehåndbold. Afslutningsvis tegner bogen nogle perspektiver for de nordiske landes eliteidræt.

Bogen på i alt 304 sider koster 350 kr. og kan i Danmark bestilles direkte hos forlaget CBS Press. Bestil bogen her.