Idan Artikel 09.12.2008

Ny idrætshistorisk årbog på Idan.dk

Idrætshistorisk Årbog 2006 er nu tilgængelig i Idrættens Vidensbank på Idan.dk.

Skrevet af: Ida Hagemann

Idrætshistorisk Årbog fra 2006 med 11 artikler og essays om kvinder, køn og idræt kan nu downloades i Idrættens Vidensbank. Som den eneste årbog i rækken sætter den køn og kvindeidræt ind i en bredere og international forskningssammenhæng. Temaet har tidligere kun været behandlet mere sporadisk Årbogen er redigeret af Anne Lykke Poulsen og Else Trangbæk, der har fået en række etablerede og nye forskere fra både ind- og udland til at bidrage. Blandt artiklerne finder man en undersøgelse af ligestillingsdebatten i de skandinaviske lande med Laila Ottesen, Ulla Habermann, Berit Skirstad og Gertrud Pfister som forfattere. Årbogens internationale islæt udmønter sig bl.a. i Susan J. Brandys artikel ’Køn og idrætsforskning: Et historisk perspektiv’, som er en analyse af eksisterende litteratur inden for nordamerikansk og britisk idræts- og kønsforskning. I tre essays bragt af Bente Rosenbeck, Søren Damkjær og Henning Eichberg kommer årbogen desuden omkring hidtidige og fremtidige vinkler på emnet køn og krop i idrætsforskningssammenhæng.

Årbøger fra 1985

Ud over Idrætshistorisk Årbog 2006 er alle artikler og essays fra årbøgernes spæde begyndelse i 1985 registreret og kan hentes som elektroniske versioner i Idrættens Vidensbank. 

Årbøgerne, der er udgivet af Dansk Idrætshistorisk Forenings (nu Forum for Idræt, Historie & Samfund) i samarbejde med Syddansk Universitetsforlag, bliver offentliggjort på Idan.dk to år efter udgivelse. Idrætshistorisk Årbog 2007 og 2008 bliver dog de sidste i rækken, da årbøgerne i fremtiden bliver erstattet med et halvårligt tidsskrift.