Ny kritisk rapport om Kina
Kina har skærpet kursen over for systemkritikere op til OL i Beijing, konkluderer Amnesty International i sin seneste statusrapport op til OL.
Med blot fire måneder til OL i Beijing mangler Kina stadig at leve op til sine løfter om en forbedring af menneskerettighederne i landet, skriver Amnesty International i sin næstsidste statusrapport om Kina, inden legene åbner den 8. august. I rapporten kritiserer Amnesty International de kinesiske myndigheder for at have forstærket forfølgelsen af aktivister op til legene, selv om der er tale om borgere, som med fredelige midler har sat fokus på menneskerettighederne op til OL eller på anden vis har rejst kritik af OL-værtskabet. Organisationen nævner blandt flere eksempler sagen mod Yang Chunlin, der den 25. marts blev idømt fem års fængsel for ’undergravende virksomhed’ efter at han havde stået i spidsen for en kampagne med parolen: "Vi vil ikke have OL, men menneskerettigheder.” Ifølge Amnesty International er Yang Chunlin angiveligt også blevet torteret under sin tilbageholdelse. ”Den hårde kurs rejser tvivl om de kinesiske myndigheder overhovedet har til hensigt at leve op til deres løfter om at forbedre menneskerettighederne," siger Irene Khan, der er generalsekretær i Amnesty International.
IOC og regeringerne skal være mere offensive
Organisationen opfordrer derfor IOC og de olympiske sponsorer til at agere mere offensivt over for de kinesiske myndigheder og samtidig melde kritikken offentligt ud.
Parallelt hermed bør regeringerne sætte ind med en skarp kritik af forholdene i Kina op til OL, mener Amnesty International. ”Vi kan ikke forestille os, at den danske statsminister vil undlade at forsvare ytringsfriheden, hvis han som bebudet rejser til Kina i forbindelse med OL,” siger Lars Normann Jørgensen, der er generalsekretær i den danske afdeling, i en pressemeddelelse. Ud over forfølgelsen af aktiviteter kritiserer rapporten bl.a. den kinesiske internetcensur, kontrollen af lokale journalister, manglende efterlevelse af fundamentale retsprincipper og den udbredte brug af dødsstraf.