Ny paraplyorganisation for gadeidræt
Paraplyorganisationen GADEIDRÆT, som skal udvikle og udbrede gadeidrætten samt repræsentere en række organisationer og faciliteter inden for gadeidræt, har set dagens lys.
På gadeidrætskonferencen ’Gadeidræt og ungdomskultur’ præsenterede direktør for organisationen GAM3, Simon Prahm, i dag en ny paraplyorganisation, som skal samle og repræsentere organisationer inden for gadeidrætten.
Siden januar 2013 har en arbejdsgruppe bestående af organisationer på området arbejdet på at etablere paraplyorganisationen GADEIDRÆT, der har til formål at udvikle og udbrede gadeidrætten i Danmark.
Målgruppen for organisationen er i udgangspunktet folk i alle aldre, men dog med fokus på de unge, så 80 pct. af medlemmerne ligger i alderen 10-25 år. På aktivitetssiden ønsker organisationen en ’Do-It-Yourself-mentalitet’ der indebærer, at organiseringsgraden på aktiviteterne ikke skal være for høj. Ligeledes er aktiviteterne livsstilsprægede, ligesom koncentrationen af aktive i stor udstrækning vil ligge i de store byer.
GADEIDRÆT skal efter planen rumme medlemmer, som både er gadeidrætsorganisationer og gadeidrætsfaciliteter, og organisationen skal støtte aktiviteter, faciliteter og uddannelse på området.
Fat i svage eller stærke unge?
Simon Prahm lagde i sit oplæg vægt på, at det især er de svage børn og unge, som falder fra idrætten, og at det er et vigtigt samfundsansvar at få fat i den målgruppe, og at en facilitet som StreetMekka i større udstrækning henvender sig til de svage unge.
På konferencen præsenterede professor Bjarne Ibsen fra Syddansk Universitet samtidig en evaluering af GAM3-projektet Your GAM3, som er gadeidrætsaktiviteter rundt i en række udsatte boligområder i landet. Blandt konklusionerne er, at de unge, som gadeidrætsprojektet får fat i, i stor udstrækning er unge, som på en række områder faktisk er stærke. Eksempelvis er flertallet allerede idrætsaktive og klarer sig godt socialt med mange venner.
Uklarhed om målgruppen
Blandt tilhørerne lød spørgsmålet om, hvilke typer af gadeidræt organisationen har til hensigt at dække. Herunder om unge, som eksempelvis danser swing i forbindelse med gadeevents, har mulighed for at være en del af paraplyorganisationen, eller om den primært henvender sig til traditionelle gadeidrætsidrætter som skating, parkour streetbasket osv.
Ifølge Simon Prahm er det et af de områder, der endnu ligger uklart. Foreløbig er der ikke taget stilling til, hvilke idrætter som faktisk har mulighed for at blive en del af paraplyorganisationen, og hvad definitionen på en gadeidræt i relation til organisationen GADEIDRÆT faktisk er.