Ny rapport: Bordtennis styrker krop og sind hos ældre
En ny undersøgelse, som Idrættens Analyseinstitut har lavet i samarbejde med Bordtennis Danmark, viser, at ældre, som spiller bordtennis, oplever positive effekter både fysisk, mentalt og socialt. Ældre, som lever med langvarig sygdom, oplever endda, at sporten har en gavnlig effekt på deres helbred.
Ældre, der spiller bordtennis, oplever, at det har en positiv effekt, både fysisk, mentalt og socialt. Det viser en ny undersøgelse, som Idrættens Analyseinstitut (Idan) har lavet, hvor mere end 1200 bordtennisspillere over 60 år har svaret på et spørgeskema om de effekter, de får ud af at spille bordtennis.
Undersøgelsen er lavet for Bordtennis Danmark, der siden 2016 har arbejdet sammen med DGI om at udbrede bordtennis som en senioridræt gennem indsatsen BAT60+.
I Bordtennis Danmark har man oplevet den positive effekt, som bordtennis har på mange af seniorspillerne, og de ser derfor potentialer for at udbrede spillet i endnu højere grad til seniorer i alle landets kommuner.
Men for også at overbevise kommunerne om at investere i bordtennis som forebyggende og sundhedsfremmende foranstaltning, ønsker forbundet at dokumentere de faktiske sundhedsøkonomiske gevinster ved bordtennis for målgruppen på 60 år+.
Det er imidlertid vanskeligt at lave, og derfor har Bordtennis Danmark i første omgang bedt Idan om at lave en forundersøgelse, der ser nærmere på de gevinster, som de ældre selv oplever ved at spille bordtennis.
"Vi har forsøgt at tilnærme os en måling af de sundhedsøkonomiske effekter af bordtennis gennem en forundersøgelse, som kan danne grundlag for en dialog med sundhedsøkonomer om, hvordan man kan bevæge sig endnu tættere på en egentlig analyse af effekten af at spille bordtennis, hvis man er over 60 år,” siger Maja Pilgaard, der er chefanalytiker i Idan.
Bordtennis’ effekt på helbredet
57 pct. af de 1.237 bordtennisspillere over 60 år, som har besvaret spørgeskemaet, svarer, at de har en langvarig sygdom, handicap eller skade.
Ser man isoleret på de spillere, som oplever en eller flere gener i forbindelse med deres sygdom, tyder det på, at bordtennis i større eller mindre grad har en positiv effekt på forskellige parametre (se figur 1).
Figur 1: Bordtennis kan især bidrage til bedre søvn og mindske smerter blandt bordtennisspillere med langvarig sygdom (pct.)
Figuren viser svarfordelinger på spørgsmålet: ’I hvilken grad oplever du, at bordtennis påvirker din sygdom/skade/handicap?’ blandt de respondenter, der har angivet, at de har en langvarig sygdom eller skade (n (Jeg sover bedre om natten) =501, n (Mindsker smerter) =460, n (Mindsker behov for andres hjælp til at klare min hverdag) =382, n (Jeg kan reducere mit forbrug af medicin) =472).
Kigger man mere specifikt på sygdommene, svarer særligt ældre med demens, at de i høj eller meget høj grad oplever færre smerter, nedsat behov for hjælp og bedre nattesøvn, mens personer med Alzheimers, Parkinson og diabetes sover bedre om natten.
15 pct. svarer endda, at bordtennis i høj eller meget høj grad bidrager til et mindsket behov for hjælp i hverdagen. En post, som potentielt kan være forbundet med store samfundsmæssige udgifter.
Maja Pilgaard pointerer dog, at man bør forholde sig til resultaterne med et vist forbehold, fordi man ikke ved, hvordan det ville det se ud, hvis de samme mennesker ikke deltog i bordtennis.
Ifølge Lars Bo Kaspersen, som er medlem af forretningsudvalget for BAT60+, er undersøgelsen særlig, fordi respondenterne har haft mulighed for at beskrive deres personlige oplevelser med at spille bordtennis.
"Respondenterne har fået mulighed for at svare helt frit, og det har resulteret i en overvældende og positiv tilbagemelding. Det vidner om, hvor meget bordtennis betyder for de ældre spillere - særligt dem, med langvarige sygdomme," siger han.
Motivationen for at spille bordtennis
Udover at bordtennis tilsyneladende er en hjælp for ældre, der lever med langvarige sygdomme, oplever flere af respondenterne positive mentale og sociale effekter ved bordtennis. 40 pct. oplever, at bordtennis bidrager til at opretholde hukommelse, og 86 pct. fremhæver, at bordtennis har en positiv effekt på humøret.
I undersøgelsen fortæller en 64-årig kvinde, at bordtennis er en nødvendighed i hendes liv.
”Dér finder jeg oplevelser af fællesskab, humor og venlige medspillere,” siger hun.
En kvinde på 66 år fortæller, at bordtennis gør hende glad, men at hun samtidig er nødsaget til at tage piller, hver gang hun skal afsted til træning.
”Jeg bliver bare så glad af at spille bordtennis og tager med glæde ud ad døren hver gang, hvorimod jeg skal hive mig selv op til mange andre træningsformer. Jeg må desværre tage et par piller hver gang, jeg skal afsted, men det bliver opvejet af glæden ved at spille,” fortæller hun.
At have det sjovt er, hvad der står øverst på listen, når de ældre svarer, hvad der motiverer dem til at dyrke bordtennis. 77 pct. motiveres af at have det sjovt, mens 70 pct. bliver motiveret af at holde sig i form, og 67 pct. motiveres af at være en del af et fællesskab.
En tendens, som skiller sig ud, når man sammenligner med svarene fra undersøgelsen af danskernes motions- og sportsvaner. Her er det tydeligt, at voksne motiveres af at opretholde form og fysisk helbred, mens det at have det sjovt er på syvendepladsen på listen over væsentlige grunde til at være aktiv. Det at være en del af et fællesskab findes helt nede på en tiendeplads.
86 pct. fremhæver, at bordtennis har en positiv effekt på humøret. Foto: Velux Fonden
De sociale gevinster ved bordtennis
Undersøgelsen viser, at der er flere sociale gevinster ved at spille bordtennis. 71 pct. svarer, at sporten giver et godt socialt fællesskab, og 23 pct. oplever endda at have fået stærke relationer, som fortsætter uden for bordtennisfællesskabet.
Ifølge Puk Kirkeskov Hvistendal, som er direktør i Bordtennis Danmark, kan årsagen være, at bordtennis tilbyder en unik kombination af sjov, fællesskab og fysisk aktivitet.
“Det er tydeligt, at bordtennissporten tilbyder noget helt unikt - ikke blot som en sjov aktivitet og et nærværende fællesskab, men også ved at bidrage positivt med at holde de ældre aktive længere,” siger hun.
Ifølge Lars Bo Kaspersen bekræfter undersøgelsen den glæde og optimisme, han selv ser gennem BAT60+.
“Mange starter til bordtennis på grund af småskader og sporten giver dem både motion og socialt samvær. Når man har noget at glæde sig til og nogen at dele det med, gør det en stor forskel," fortæller han.
Udgangspunktet for en sundhedsøkonomisk dialog
Bordtennis Danmark ønsker at arbejde strategisk og målrettet med bordtennis som en forebyggende og sundhedsfremmende aktivitet blandt den stigende andel af befolkningen over 60 år.
Derfor er resultaterne fra undersøgelsen vigtige, mener Puk Kirkeskov Hvistendal.
"Vi kan bruge resultaterne fra undersøgelsen i eksempelvis dialogen med kommunerne, så de ikke sætter barrierer op for klubbernes adgang til haltider og spillesteder, men i stedet kan se den oplagte sundhedsmæssige fordel ved at have et aktivt foreningsliv, der skaber sunde fællesskaber for den ældre del af befolkningen,” fortæller hun.
Lars Bo Kaspersen håber, at rapportens resultater giver BAT60+ projektet medvind og viser politikere og embedsmænd, hvordan bordtennis bidrager positivt i den sundhedsøkonomiske problemstilling.
Undersøgelsen viser tydeligt, at bordtennis har stor oplevet værdi for spillerne, men fastslår ikke de præcise sundhedsøkonomiske gevinster for ældre over 60 år. Den markerer derfor et første skridt mod at afdække, hvordan bordtennis kan påvirke deres helbred og livskvalitet, pointerer Maja Pilgaard.
Har du spørgsmål til undersøgelsen, er du velkommen til at kontakte direktør i Bordtennis Danmark Puk Kirkeskov Hvistendal på telefon 2912 4203 eller pkh@bordtennisdanmark.dk