Idan Artikel 19.08.2024

Ny rapport: Sæsonvariationer og livsbegivenheder gør, at vi skifter ud og ind af idrætten

Ikke alle livsbegivenheder har en negativ indflydelse på idrætsdeltagelsen, selvom de kan påvirke den tid, man har til rådighed i hverdagen, viser en ny rapport fra Idrættens Analyseinstitut. Der er også indikationer på, at et stabilt hverdagsliv med tilknytning til uddannelse, job eller fritidsjob fremmer idrætsdeltagelsen.

I en periode på 18 måneder har Idrættens Analyseinstitut (Idan) fulgt en gruppe af danskere for at se, hvad der sker med deres idrætsvaner, og om de bliver påvirket af personlige begivenheder som for eksempel skilsmisse, nyt job eller ny uddannelse.

Undersøgelsen ’Ændringer og udvikling i danskernes idrætsvaner over tid’ viser blandt andet, at både børn og voksne i høj grad skifter ind og ud af idrætten. 

Undersøgelsen foregik fra slutningen af 2020 frem til begyndelsen af 2022, og i den periode var 58 pct. af børn og unge i alderen 7-15 år idrætsaktive, mens 36 pct. skiftede mellem at være aktiv eller inaktiv mindst én gang. 5 pct. dyrkede slet ikke sport og motion.

Det er dog vigtigt at huske på, hvornår undersøgelsen fandt sted.

”Selvom corona efterhånden er ved at være glemt, så bliver man nødt til at have det in mente, når man skal analysere på resultaterne, for det er klart, at perioderne med nedlukninger osv. har haft en indflydelse på danskernes idrætsvaner,” siger Frederik Petersen, der er analytiker i Idan og har haft ansvar for undersøgelsen.

Figur 1: Ændringer i idrætsstatus i perioden fra ultimo 2020 til primo 2022 (pct.)

Ændringer i idrætsstatus i perioden fra ultimo 2020 til primo 2022 (pct.)

Figuren viser andelen af børn og unge samt voksne, der (1) har skiftet status mindst én gang i perioden - dvs. er gået fra f.eks. at være inaktiv til aktiv eller omvendt, (2) været inaktiv hele perioden, og (3) aktiv i alle runder af undersøgelsen (n=1.175; n=1.852).

For de voksne gælder det samme mønster. Her har 40 pct. af de voksne danskere skiftet idrætsstatus mindst én gang – altså gået fra at være aktiv til inaktiv eller omvendt. Til gengæld har 15 pct. været inaktive i hele perioden, mens 45 pct. har været aktive i alle undersøgelsesrunder.

Den enkeltes idrætsvaner er altså ikke de samme hen over for eksempel et år, og derfor kan der godt være flere, som har været aktive henover en længere tidsperiode, end dem, der siger, at de normalt dyrker sport og motion lige nu, forklarer Frederik Petersen.

”Når vi kigger på hver af de fire undersøgelsesrunder, som rapporten dækker over, angiver 70 pct. af de voksne, at de normalt dyrker sport og motion på lige præcis det tidspunkt. Men hvis vi kigger på hele undersøgelsesperioden, så har 85 pct. været idrætsaktive mindst én gang,” siger han.

Tallet er endnu højere for børn og unge, hvor 95 pct. har været idrætsaktive mindst én gang.

”Det nuancerer billedet i forhold til de tilbagevendende undersøgelser, vi laver af danskernes motions- og sportsvaner hvert fjerde år, hvor vi kun får et øjebliksbillede. Denne undersøgelse tyder på, at idrætsdeltagelsen er mere flydende og dynamisk,” siger han.

Der dyrkes flere aktiviteter og idræt på egen hånd om sommeren

Årstiden er potentielt ét ud af mange forhold, der kan få os til at starte eller stoppe med at dyrke idræt og dermed bidrage til den flydende og dynamiske idrætsdeltagelse.

Undersøgelsen har derfor også set på, om sæsonvariationer har betydning for, hvordan og hvor meget vi dyrker idræt. I forhold til den generelle idrætsdeltagelse ser det ikke ud til, at tidspunktet på året betyder noget, men det kan betyde noget for, hvad man dyrker og i hvilken sammenhæng.

”Rapporten viser, at der ikke er nogen sammenhæng mellem sæsonvariationer og den generelle idrætsdeltagelse. Til gengæld kan vi se, at der for eksempel er større tendens til at dyrke privat idræt og fitness i efterårs- og vinterperioden, mens børn har større tendens til at dyrke idræt på egen hånd om sommeren,” siger Frederik Petersen.

Derudover er der en tendens til, at børn og unge dyrker flere forskellige idrætsaktiviteter om foråret og sommeren sammenlignet med efterår og vinter.

”Når vi kan se, at så mange skifter ud og ind af idrætten i løbet af en periode, betyder det for eksempel, at idrætsforeninger og andre udbydere af idræt skal være klar på både at sige på gensyn til nuværende medlemmer og byde velkommen til nye eller tidligere medlemmer,” siger Frederik Petersen.

Undersøgelsen nuancerer betydningen af livsbegivenheder

Undersøgelsen ser også på, om forskellige livsbegivenheder såsom at blive skilt, at ens forældre bliver skilt eller får en ny partner, skole- eller jobskifte eller flytning har betydning for, om vi dyrker idræt eller ej, og i hvilken sammenhæng vi gør det.

”Man betragter typisk sammenhængen mellem livsbegivenheder og idrætsvaner ud fra en idé om, at alle har begrænsede ressourcer i deres hverdag, og at én aktivitet derfor nogle gange kan være på bekostning af en anden,” forklarer Frederik Petersen.  

For eksempel kan man forestille sig, at tilbøjeligheden til at fravælge sport og motion er større, hvis man bliver sat under pres af en større forandring i ens liv.

”Vores undersøgelse bekræfter delvist, at nogle livsbegivenheder har en negativ indflydelse på vores idrætsdeltagelse på både kort og langt sigt. Til gengæld er der også noget, der peger på, at nogle former for livsbegivenheder kan fremme nogle idrætsvaner,” siger Frederik Petersen.

For børn og unge har det at flytte, eller at en forælder får en ny partner, en negativ effekt på at dyrke idræt generelt. Samtidig er der lavere sandsynlighed for, at disse børn dyrker idræt i en forening, sammenlignet med børn og unge der ikke har oplevet de samme livsbegivenheder.

Tabel 1: Oversigt over resultaterne for livsbegivenheder blandt børn og unge

  Generel idrætsdeltagelse Organiseringsformer
  Dyrker normalt sport og motion Forening Privat/kommerciel På egen hånd
Ny bopæl        
Ny skole (–)    
Fritidsjob + +    
Kæreste        
Nye venner + + + +
Forældre arbejdsløs     +  
Forældre fraflyttet/skilt        
Forældre ny partner    
Sygdom/ulykke      
Sygdom/ulykke omgangskreds       +

Note: '-' betyder en lavere sandsynlighed for deltagelse, ’+’ betyder en højere sandsynlighed for deltagelse. En tom celle betyder, at der ikke blev fundet en sammenhæng. Når der tages højde for forældrenes etnicitet, er der imidlertid ingen sammenhæng mellem at skifte skole og sandsynligheden for at dyrke foreningsidræt (-).

”Men det er værd at hæfte sig ved, at der er forskel på, hvor lang tid disse begivenheder har betydning for børn og unges idrætsvaner. Det at flytte har for eksempel primært indflydelse på kort sigt,” siger Frederik Petersen.

Til gengæld er der lavere sandsynlighed for at dyrke idræt på både kort og lang sigt, hvis man som barn eller ung har en forælder, der har fået en ny partner. Samtidig er der på lang sigt også lavere sandsynlighed for at dyrke foreningsidræt.

”Det er jo umiddelbart et trist resultat, særligt i betragtning af skilsmisseraten. Det kan imidlertid være svært at pege på en god forklaring, fordi vi allerede i analysen tager højde for andre livsbegivenheder. Man kan altså umiddelbart ikke forklare det med, at en ny partner er ensbetydende med flytning, og at dét er årsagen til lavere idrætsdeltagelse.”

Ny uddannelse eller job har positiv indflydelse for voksnes deltagelse i foreningsidræt

For de voksne viser undersøgelsen, at der er lavere sandsynlighed for at dyrke idræt, hvis man var gravid eller blev forælder i den første undersøgelsesrunde. Til gengæld stiger sandsynligheden for at dyrke idræt for de voksne, der er startet nyt job eller ny uddannelse (tabel 2).

Tabel 2: Oversigt over resultaterne for livsbegivenheder blandt voksne

  Generel idrætsdeltagelse Organiseringsformer
  Dyrker normalt sport og motion Forening Privat/kommerciel På egen hånd
Forældreskab  
Graviditet  
Ny bopæl     + +
Ny uddannelse   +    
Mistet arbejde      
Nyt arbejde + + +  
Pension        
Skilsmisse/separation     +  
Sygdom/ulykke  
Sygdom/ulykke omgangskreds      

Note: '-' betyder en lavere sandsynlighed for deltagelse, ’+’ betyder en højere sandsynlighed for deltagelse. En tom celle betyder, at der ikke blev fundet en sammenhæng. 

Det at starte på en uddannelse har desuden en positiv indflydelse på, hvor sandsynligt det er at dyrke foreningsidræt på kort sigt.

”Det kan hænge sammen med, at man bliver en del af et nyt miljø, hvor man bliver hevet med og måske prøver forskellige ting af sammen med andre studerende. Vi ser dog ikke nogen signifikant sammenhæng på længere sigt,” siger Frederik Petersen.

”Men det tyder på, at der er et potentiale for foreningerne i forhold til at tiltrække nogle af de nye studerende, men måske kan der også være et potentiale i forhold til at fastholde dem på lidt længere sigt.”

Det samme gælder voksne, der har fået nyt arbejde, hvor der både er større sandsynlighed for at dyrke idræt i en forening og i kommercielt regi. Det overrasker Frederik Petersen, at der er tale om en positiv sammenhæng, da man kunne forestille sig, at et nyt job ville være noget, der tærer på ressourcerne.

”Men i stedet ser vi, at det er fremmende for nogle måder at dyrke idræt på. Til gengæld kan vi også se, at det har en negativ indflydelse på sandsynligheden for at dyrke foreningsidræt, hvis man mister sit job,” siger Frederik Petersen.

Generelt indikerer undersøgelsen, at der også er en anden sammenhæng mellem idrætsvaner og livsbegivenheder, end man kunne forvente, hvis man ser tid som en begrænset ressource i hverdagen.

”Det tyder på, at danskerne ikke kun fylder idræt i deres hverdagsliv ud fra en tidsmæssig vurdering. I stedet ser det også ud til, at det at have et stabilt hverdagsliv med tilknytning til uddannelse, job eller fritidsjob er fremmende for deltagelsen,” siger Frederik Petersen.

”Her er altså tale om en anden form for ’overskud’ i tilværelsen end den rent tidsmæssige."

Download rapporten

Mand med klapvogn
Idan Udgivelse august 2024
Ændringer i danskernes idrætsvaner over tid. Danskernes motions- og sportsvaner: Et nationalt panel

Læs lignende nyheder

piger, der spiller basketball
Idan Artikel 21.08.2024
Børn og unge med dårlig trivsel prøver kræfter med idræt, men falder fra igen
Unge idrætsudøvere
Idan Vifo Artikel 12.08.2024
Ny rapport: De unge bliver sjældent involveret i idrætsforeningers demokratiske arbejde
Teenage dreng flekser muskler
Idan Artikel 27.06.2024
Anti Doping Danmark vil have stoppet snakken om doping blandt unge fitness-udøvere
Unge mænd hold pause på tribune med basketball
Idan Artikel 16.04.2024
Støtte fra Trygfonden gør det muligt at udvide undersøgelse af danskernes idrætsvaner med fokus på ikke-idrætsaktive
Træner giver håndboldspiller en high-five
Idan Artikel 14.12.2023
Idan undersøger unges deltagelse og involvering i foreningsidrætten
Gruppe af ældre på gåtur i skoven
Idan Artikel 21.11.2023
En ny Idan-undersøgelse tager temperaturen på borgernes fritidsliv i Horsens Kommune
Dreng jonglerer med fodbold foran boligkompleks
Idan Vifo Artikel 07.11.2023
Ny rapport samler erfaringer med at inkludere børn fra udsatte boligområder i foreningslivet
Håndboldpiger på bænken
Idan Artikel 27.10.2023
Evaluering: Efterskoleophold er en udfordring for håndbold, som bør satse på hygge, fællesskab og et godt træningsmiljø for at holde på de unge
Børn på løbehjul
Idan Kommentar 10.10.2023
Idans råd til Trivselskommissionen: Hent inspiration nye steder fra
Børn kører gokart
Idan Artikel 05.10.2023
Projekt i Fredericia har givet flere 11-12-årige lyst til at deltage i foreningsidræt
Per Rud, sportsdirektør
Idan Artikel 14.03.2023
Fodboldprojekt i Køge: Vi vil være en klub for de fleste og de bedste
Kvinder i fitness
Idan Podcast 23.01.2023
Danskernes motions- og sportsvaner: Sociale relationer (5:5)