Idan Artikel 03.02.2010

Ny skandale i håndbolden

Det tyske nyhedsmagasin 'Der Spiegel' har afsløret, at det international håndboldforbunds præsident, Hassan Moustafa, modtog næsten 4,5 mio. kr. fra forbundets mediepartner.

Skrevet af: Henrik H. Brandt

Det internationale håndboldforbund (IHF) er endnu engang kommet i søgelyset for tvivlsomme økonomiske transaktioner og interessekonflikter i kølvandet på den egyptiske IHF-præsident Hassan Moustafa. Det tyske nyhedsmagasin 'der Spiegel' har afsløret, at Hassan Moustafa havde en privat kontrakt med medieagenturet Sportfive til en værdi af næsten 4,5 mio. kr. i en periode, der faldt sammen med, at Sportfive i en periode frem til udgangen af 2009 stod for salget af verdenshåndboldens tv-rettigheder. Hassan Moustafa har ikke benægtet, at han modtog pengene fra Sportfive. Af Moustafas personlige kontrakt med Sportfive fremgår, at han skulle medvirke til at "skabe gode forbindelser til sportsorganisationer og deres beslutningstagere", lige som han "efter bedste evne skulle understøtte Sportfive i formaets bestræbelser på at sikre rettighederne til betydningsfulde arrangementer". I en tysk pressemeddelelse fra IHF bekræfter Hassan Moustafa eksistensen af kontrakten. Han anfører heri, at kontrakten var en privat kontrakt med et firma, han var tilknyttet i Cairo, og at den intet havde at gøre med hans frivillige virke som præsident for IHF. Hassan Moustafa havde indgået kontrakten med Sportfives medarbejder Robert Müller von Vultejus. Tilsyneladende har Hassan Moustafas arbejde med at bistå Sportfive i forsøget på at erhverve attraktive kontrakter været lidet succesfuldt, for det tyske agentur UFA Sports har for nylig for næsen af Sportfive sikret sig en kontrakt med IHF om at markedsføre forbundets rettigheder i perioden 2010-2013. Robert Müller von Vultejus skiftede i øvrigt i fjor arbejdsgiver til UFA Sports.

Kontroversiel person

Hassan Moustafa har tidligere været i internationalt søgelys for at manipulere kampe ved personligt at blande sig i dommerpåsætningen, lige som han har modtaget store beløb i rejsegodtgørelse uden at aflevere bilag. 

På den seneste IHF-kongres i 2009 oplevede hans europæiske modkandidat, Jeannot Kaiser, fra Luxembourg, at mikrofonen simpelthen ikke fungerede, når han i kongressalen forsøgte at tage ordet. Den seneste IHF-affære kan ses i lyset af international idræts hidtil største korruptionsskandale, hvor medarbejdere fra det sidenhen konkursramte schweiziske sportmarketingagentur, ISL, i retten i Zug erkendte at have udbetalt mindst 138 mio. schweiziske francs til internationale sportsledere i returkommission for attraktive rettighedskontrakter. Hverken FIFA, IOC eller andre af de implicerede forbund i ISL-skandalen har nogensinde forsøgt at finde ud af, hvem der modtog bestikkelsespengene fra ISL.