Idan Artikel 15.10.2013

Nye redskaber til idrætsdebatten

Play the Games satsning på good governance i international idræt kan styrke dansk idræts internationale indflydelse på længere sigt.

Danske idrætsorganisationer har i de senere år arbejdet målrettet for større indflydelse og flere kandidater på vigtige poster i internationale idrætsorganisationer, men det er langt fra ligegyldigt, hvad en sådan indflydelse i praksis bliver brugt til. Skal mere indflydelse kun handle om at stå sig godt, når attraktive værtskaber skal fordeles eller vigtige regelændringer besluttes? Eller bør dansk idræt med sin tradition for en gennemsigtig forvaltning og en sund demokratisk debatkultur have større ambitioner i den internationale idrætspolitik? De idrætsledere, der ønsker at lægge et højt ambitionsniveau, vil finde masser af inspiration i programmet for den 8. Play the Game-konference i Aarhus, den 28.-31. oktober. Ikke alene vil Play the Game-konferencen gå lige i kødet på korrupte internationale idrætsledere og organisationer og i samarbejde med fremtrædende journalister og idrætsledere fra hele verden fremlægge nogle af de mest grasserende eksempler på korruption og magtmisbrug i idrætsgrene som eksempelvis fodbold, håndbold og vægtløftning. De konkrete eksempler er desværre ikke blevet færre i de senere år.

Redskaber til forandring

Men samtidig tilbyder Play the Game vejledning til idrætsledere om, hvad de kan stille op med de strukturer og organisatoriske sammenhænge, som skaber så rig grobund for magtmisbrug. 

Play the Game har i de senere år med støtte fra EU-Kommissionen og i partnerskab med seks universiteter og European Journalism Centre gennemført projektet ’Action for good governance in international sports organisations’. Projektet har blandt andet udviklet et konkret måleværktøj ’Sports Governance Observer’, som vil på et solidt metodisk grundlag kan rangere og synliggøre de forskellige organisationers styrker og svagheder.  En række internationale eksperter fra dette projekt og andre Good Governance-projekter holder oplæg på konferencen og giver helt konkrete redskaber til, hvordan danske eller internationale idrætsledere kan bruge deres indflydelse rigtigt. ”Vi hører ofte, at ’forandring skal komme indefra’, og nu leverer vi så blandt andet med Sports Governance Observer nogle værktøjer, som kan skabe konkrete forandringer. Vi hjælper simpelthen reformvenlige idrætsledere til at kigge de rigtige steder hen og stille de rigtige spørgsmål, så strukturelle mangler i de internationale forbund kan komme til åben debat og forhåbentlig blive udbedret,” siger direktør Henrik H. Brandt fra Play the Game/Idan. ”Vi håber virkelig, at reformvenlige danske eller europæiske idrætsledere vil tage handsken op. Vi skal ikke sidde og gemme os og sige ’hvad angår det os’. På lidt længere sigt handler debatten om ’good governance’ ganske enkelt om at bevare de internationale idrætsforbunds demokratiske legitimitet i forhold til deres eget bagland og det omgivende samfund.”

”Vi lever i en tid med øget opmærksomhed fra EU, de nationale regeringer og andre aktører på idrætsområdet, og hvor der er store forskydninger i idræts- og mediebilledet. Toget kører simpelthen nu. Hvis de internationale specialforbund ikke opper sig, ender mange af dem som ligegyldige kaffeklubber for ældre logebrødre,” mener Henrik H. Brandt.

 
 
Læs mere om AGGIS-projektet