Idan Artikel 15.12.2005

Nyt forskningscenter på vej

Center for Idræt i Århus bliver hjemsted for en ny forskningsinstitution med speciale i idræt, sundhed og oplevelseskultur,

Skrevet af: Henrik H. Brandt

Efter længere tids forberedelser har Aarhus Universitet offentliggjort planerne om et nyt medlemsbaseret forskningscenter ved navn ACTIVinstitute. Dermed vil Århus markere sig og konkurrere med både Syddansk Universitet og Københavns Universitet på det for tiden meget aktuelle ”vidensmarked” for idræt, fysisk aktivitet og sundhed.

Planen er ifølge JP Århus, at det nye center skal forene forskning, erhverv og udvikling inden for områder som idræt, motion, sundhed, ernæring og oplevelseskultur. Budgettet for den første tre-årige periode er på ni mio. kr. – finansieringen er endnu ikke helt på plads – men det nye institut opererer med en blanding af medlemskontingenter, støtte fra Kulturministeriet samt støtte fra den nye Region Midtjylland og Århus Kommunes erhvervspulje.

Ideen er inspireret af det århusianske Alexandra Instituttet, der på it-området forener de forskellige forskningskompetencer på Aarhus Universitet med erhvervsudvikling. Det nye center skal matche virksomheder og organisationer med den relevante ekspertise på universitetet.

Det nye institut opsluger det eksisterende såkaldte partnerskab Idræt og Sundhed, som er et samarbejde mellem Center for Idræt, JCVU, Idrætssamvirket i Århus og Århus Kommune. 

Instituttet lægger ud med følgende syv fokusområder: 

  • Forebyggelse, sundhedsfremme og rehabilitering
  • Den frivillige idræt
  • Ernæring og fysisk aktivitet
  • Byplanlægning, arkitektur og design
  • Eliteidræt
  • Idræts- og motionsudstyr
  • Oplevelsesøkonomi

Stort byggeri i gang

ACTIVinstitute får hjemsted på Center for Idræt, der netop har taget første spadestik til et helt nyt byggeri på Frederiksbjerg lige ved Århus Svømmestadion og tæt på Atletion. Byggeriet på 6400 etagemeter skal være hjemsted for såvel den eksisterende bacheloruddannelse i idræt som for civilingeniørstuderende. Center for Idræt har 180 studerende og håber på længere sigt at få en eller flere kandidatuddannelser.