Idan Artikel 08.07.2024

Nyt notat: USA og Europa i medaljekapløb ved OL i Paris

Som optakt til OL i Paris 2024 har Klaus Nielsen og Rasmus K. Storm kigget nærmere på magtforholdene i international elitesport. Deres notat viser, at efter sammenbruddet af Østblokken dominerer USA og europæiske lande OL-konkurrencerne. Men samtidig presser nye lande på for at opnå de prestigefyldte podium-placeringer. 

Nøgleord: Eliteidræt

De Olympiske Sommerlege i Paris starter 26. juli 2024, og frem til 11. august vil mere end 10.500 atleter fra en stor del af verdens lande kæmpe om medaljer i de mange konkurrencer. OL er blandt de mest prestigefyldte sportsturneringer, og har historisk været arena for mange landes indbyrdes symbolkonkurrence om at være bedst. Men hvilke lande dominerer medaljekapløbet?

Det ser vi nærmere på i notatet ’Olympiske resultater efter murens fald: Et tilbageblik på magtforholdene i international elitesport’, der zoomer ind på udviklingen i international elitesport i tiden efter den kolde krig, hvor store nationer som USA, Storbritannien, Kina og Japan har konsolideret deres dominans.

Kina ånder USA i nakken

USA har gennem årene markeret sig som den førende nation, mens Kina ad flere omgange har åndet dem i nakken som en stærk konkurrent. Figur 1 viser således også, at landet for første og hidtil eneste gang præsterede at blive bedste nation i 2008, da OL blev afholdt på hjemmebane i Beijing.

Siden da er niveauet faldet, men Kina er fortsat næstbedste nation og var i 2020 ikke langt efter USA. 

Figur 1: Medaljepoint 1996-2023 (top 5-lande)

Figur 1: Medaljepoint 1996-2023 (top-5-lande)

Figuren viser medaljepointene for top 5-lande i årene 1996 – 2023. I denne tilgang gives guld 5 point, sølv 3 point og bronze 2 point. Der er taget højde for, at antallet af medaljer, der er på spil til OL, er stigende. **Bemærk, at årstallene springer forskelligt i perioden 2020-2023 set i forhold til 1996-2020

Tyskland har oplevet markant tilbagegang

Udover de mest medaljeslugende nationer kigger notatet også nærmere på de europæiske landes konkurrenceevne. Her kan man se, at Storbritannien og Frankrig, som har udviklet stærke elitesportssystemer, klarer sig godt, mens Tyskland oplever en markant tilbagegang.

Faktisk er det bemærkelsesværdigt, at der i Tyskland ikke er akut krisebevidsthed om elitesportssystemets radikalt svækkede konkurrenceevne. Notatet viser for eksempel, at Tyskland vandt færre medaljepoint, end Vesttyskland gjorde i 1988, selv om antallet af discipliner på det olympiske program er fordoblet siden da.

Tyskland vandt i 2020 desuden kun halvt så mange medaljepoint som Storbritannien og fik for første gang færre medaljepoint end Italien. Resultaterne i 2022 og 2023 tyder ikke på, at tendensen er ved at vende frem mod OL i 2024.

Østeuropæiske lande kan ikke følge med de vestlige

En central pointe i notatet er, hvordan økonomiske og politiske faktorer påvirker landenes præstationer. Vestlige nationer har således øget deres konkurrencekraft gennem målrettede investeringer siden murens fald, mens østeuropæiske lande, især Rusland, ikke har kunnet fastholde deres position.

Det skyldes især opløsningen af de østeuropæiske støttesystemer, der stillede store mængder af ressourcer til rådighed for atleterne. Selvom Rusland stadig har været en af de nationer, der tog flest medaljer ved OL, er de over de seneste år blevet udfordret af blandt andre Storbritannien. Rusland vil givet vis fremstå yderligere svækket, når de på et tidspunkt atter bliver lukket ind i det gode selskab, som de aktuelt er delvist udelukket fra på grund af invasionen af Ukraine.

Europa sidder fortsat tungt på OL

Med udgangspunkt i historiske data og 'simulerede' OL-resultater for 2022 og 2023, forudser notatet en spændende konkurrence i Paris. USA forventes at dominere, mens Kina, Storbritannien, Japan og værtsnationen Frankrig også vil være i medaljekampen. Danmark står desuden til at overpræstere, hvis man tager landets befolkningsstørrelse og økonomi i betragtning.

Notatet konkluderer, at de vestlige landes dominans i elitesport er udfordret, men ikke truet på kort sigt. På trods af, at Europa begynder at blive trængt i forhold til samlet befolkningsstørrelse, international politisk indflydelse og andel af verdens økonomiske vækst, så er Europa fortsat dominerende i international elitesport (se figur 2).

Figur 2: Medaljepoint 1996-2020 fordelt på kontinenter

Figur 2: Medaljepoint 1996-2020 fordelt på kontinenter

Europa vinder således lige så mange medaljer som resten af verden tilsammen. Men udover USA er især Asiens samlede konkurrencekraft stigende, og på længere sigt vil Europas plads formentlig blive mere udfordret i takt med, at mange nye lande investerer stadigt mere i elitesportslig succes. 

Analysen af den historiske udvikling i internationale styrkeforhold følges op af en analyse af Team Danmark og Danmarks Idrætsforbunds medaljemålsætning, der sigter efter, at Danmark vinder mellem 9 til 11 medaljer i Paris. 

Denne analyse udkommer kort før OL og giver helt konkrete bud på, hvordan de danske - og en række udvalgte landes - resultater vil forme sig. 

Download notatet

Simone Biles til OL i 2016
Idan Udgivelse juli 2024
Olympiske resultater efter murens fald. Et tilbageblik på magtforholdene i international elitesport.

Læs lignende nyheder

Banelandsholdet i cykling til OL 2016
Idan Artikel 24.07.2024
OL 2024 prognose: Danmark høster 13 medaljer i Paris
Male Swedish athlete
Idan Artikel 25.04.2024
Ny rapport: Invester mere og organiser eliteidrætten anderledes, hvis Sverige skal vinde medaljer
Female swimmer from Sweden
Idan Artikel 24.04.2024
New report: Invest more and organise elite sport differently for Sweden to win medals
Team Danmark atleter
Idan Artikel 20.03.2024
De fleste atleter trives, men over halvdelen har overvejet karrierestop
Jonas Vingegaard bliver hyldet
Idan Artikel 20.02.2024
Dansk elitesport er tilbage på sporet, og udsigter til medaljer ved OL i Paris er positive
Emma Aastrand Jørgesen
Idan Kommentar 11.09.2023
Dansk konkurrenceevne i international eliteidræt er udfordret. Men hvorfor er medaljer vigtige?
Sofie Heby Pedersen
Idan Artikel 05.09.2023
Idan evaluerer samarbejdet med Team Danmark om talentudvikling i Aalborg Kommune
Svensker spiller curling
Idan Artikel 23.08.2023
Idan evaluerer det svenske elitesportssystem og dets konkurrenceevne

Læs mere om temaet

Eiffeltårnet i Paris
Idan

OL i Paris 2024