Nyt projekt skal skabe god kropskultur blandt børn og unge
Anti Doping Danmark og Landsforeningen mod spiseforstyrrelse og selvskade er gået sammen om projektet ’Er jeg god nok?’, der skal skabe en sund kropskultur hos børn i 6. klasse og derigennem forebygge bl.a. brug af doping senere i ungdommen.
Hvis unge har et godt forhold til deres egen krop, falder sandsynligheden for, at de bliver fristet af doping senere. Det siger seniorkonsulent i Anti Doping Danmark (ADD), Malene Radmer Johannisson, når hun skal forklare, hvorfor ADD er gået sammen med Landsforeningen mod spiseforstyrrelse og selvskade (LMS) om projektet ’Er jeg god nok? Sund og naturlig kropsopfattelse og bedre selvværd’, der henvender sig til børn i 6. klasse.
For at forebygge brugen af fitnessdoping blandt de unge kræver det en tidlig indsats, forklarer Malene Radmer Johannisson.
”Hvis man har det okay med, hvordan man ser ud, så bliver de her stoffer aldrig aktuelle. Men hvis du står som 17-årig og grundlæggende er utilfreds med din krop, så er det bare nemmere at blive fristet. Derfor taler vi med børnene i 6. klasse om, hvad der er naturligt og realistisk, og hvad der er sund adfærd i forhold til at forandre sin krop,” siger Malene Radmer Johannisson.
Projektet sætter ind omkring puberteten
Selvom flertallet af unge har et fornuftigt forhold til deres kroppe, så er der en stigende tendens til, at unge oplever, at deres krop ikke ser ud, som den skal, har ungdomsforsker ved Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse, Jens Christian Nielsen, tidligere fortalt i et afsnit af podcasten ’Tillægstid’ fra Idrættens Analyseinstitut (Idan).
Det er på baggrund af den tendens, at projektet om en sundere kropskultur er blevet til. Projektet retter sig mod 6. klasse og kommer til at bestå af blandt andet workshops, undervisning til lærere og fagpersonale som eksempelvis sundhedsplejersker og pædagoger, forældremøder med oplæg samt materiale og undervisning til lokale idrætsledere og fitnesspersonale.
At projektet netop henvender sig til 6. klasse, skyldes blandt andet, at det er omkring denne alder, at børnene kommer i puberteten. Samtidig viser undersøgelser, at mange idrætslærere oplever, at der omkring 6.-7. klasse bliver problemer med at få børnene til at gå i bad med hinanden efter idræt.
”Det er i den alder, at der sker noget med kropsbevidstheden, og vi kan også se fra de undersøgelser, som Idrættens Analyseinstitut laver omkring motionsvanerne, at det er omkring denne alder, at kurven for idrætsdeltagelse knækker. Hvis vi skal forebygge noget, så skal vi altså sætte ind med noget meget grundlæggende allerede inden, at det, vi gerne vil forebygge, kommer i spil,” siger Malene Radmer Johannisson.
Samarbejder med andre aktører
’Er jeg god nok? Sund og naturlig kropsopfattelse og bedre selvværd’ er et samarbejde mellem ADD og LMS, mens Dansk Skoleidræt er partner på projektet og blandt andet skal udarbejde undervisningsmateriale med fokus på kropsidealer og den svære badesituation.
”Vi er mange organisationer, der håndterer den samme problematik, søger de samme puljer, og henvender os til de samme målgrupper, men vi har forskellige viden og kompetencer. Så vi besluttede os for at snakke med LMS, som også beskæftiger sig med krop, unge og trivsel, og så gå sammen om at søge nogle ressourcer og sammen henvende os til målgruppen, så den ikke bliver mættet med for mange forskellige tilbud,” siger Malene Radmer Johannisson.
Projektet er finansieret ved hjælp af donation på tre millioner kroner fra Sygeforsikringen ”danmark”. Udviklingen af projektet går i gang i 2021 og de første aktiviteter forventes igangsat i 2022.
Lyt til podcasten 'Er jeg god nok?' - unge, kropsidealer og dopingforebyggelse
I dette afsnit af 'Viden i spil med Idrættens Analyseinstitut' har Cecilie Hedegaard Bak inviteret Malene Johannisson, seniorkonsulent i Anti Doping Danmark, i studiet til en snak om, hvordan kropsidealer, sociale medier og unges forhold til kroppen har betydning for brugen af doping i fremtiden.