Nyt projekt vil undersøge social inklusion og frivillighed i Europa
Med støtte fra EU igangsætter SDU nu et nyt forskningsprojekt, hvor målet er at undersøge frivilligheden og inklusionen af forskellige målgrupper i idrætsforeninger over hele Europa.
Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund (CISC) ved Syddansk Universitet (SDU) vil i de kommende tre år stå i spidsen for et forskningsprojekt, der for første gang på tværs af Europa vil klarlægge, hvilke politikker og strukturer i idrætsforeningerne der fremmer den sociale inklusion og frivillighed blandt foreningsmedlemmerne.
Om baggrunden for forskningsprojektet siger Centerlederleder Bjarne Ibsen:
”I Danmark topper vi på deltagelse i foreningslivet, på antal foreninger og på antallet af frivillige. Men vi ved ikke ret meget om, hvordan andre lande gør, og hvad de lykkes med. Og ikke mindst hvorfor.”
Ti lande deltager i undersøgelsen, der har overskriften ’Social inclusion and volunteering in sports clubs in Europe’. Det er England, Holland, Belgien, Tyskland, Schweiz, Spanien, Ungarn, Polen, Norge og Danmark.
EU-programmet Erasmus+ Sport støtter projektet med knap 500.000 euro, og dertil bidrager de involverede institutter og lande med cirka 200.000 euro.
Målet med projektet er at:
- Opnå sammenlignelig viden om forskellige europæiske idrætsforeningers strukturer og politikker
- Omsætte denne viden til forslag om mulige initiativer i foreningernes politikker
- Præsentere og diskutere forslagene med idrætsforeninger, politikere og andre interessenter i Europa
Af forskningsprojektets beskrivelse fremgår det, at EU White Paper on Sport vurderer, at i alt 70 millioner mennesker dyrker idrætsaktiviteter i en af de 700.000 europæiske idrætsforeninger, og at foreningslivets udbredelse gør det relevant at undersøge potentialet for social inklusion i idrætsforeningerne.
Projektet har i den forbindelse fokus på underrepræsenterede målgrupper som kvinder, etniske minoriteter, handicappede og socialt udsatte grupper.
Undersøgelsen vil konkret ske gennem fire faser. De består af en analyse af politikkerne for foreningsidrætten i de ti lande, en spørgeskemaundersøgelse blandt foreningerne, en undersøgelse af medlemmerne i 30 idrætsforeninger fra hvert land og en analyse af tre udvalgte cases fra de lande, som har haft gode erfaringer med rekruttering, fastholdelse og inklusion.
Som afslutning på projektet afholder CISC i 2017 en stor international konference, der forventes afholdt på Syddansk Universitet. På baggrund af analysen bliver der også udarbejdet en håndbog med konkrete anbefalinger og forslag, som fremlægges på konferencer i de ti lande.