Idan Artikel 10.05.2007

OL 2012 mangler plan for bredden

Breddeidrætten i Storbritannien efterlyser en national handlingsplan for fysisk aktivitet i kølvandet på OL i London 2012.

Skrevet af: Henrik H. Brandt

Den britiske regering får hård kritik fra paraplyorganisationen, The Central Council of Physical Recreation (CCPR), for ikke at leve op til løfterne i Londons OL-ansøgning om at benytte OL-værtskabet som løftestang for at forbedre den generelle idrætsdeltagelse.

På trods af OL-værternes erklærede målsætning om at skabe en olympisk eftervirkning, har de endnu ikke leveret en sammenhængende plan på området. Tværtimod synes breddeidrætsområdet at risikere en nedprioritering på grund af anvendelsen af lottomidler til legenes gennemførelse samt de massive budgetforøgelser, som efterhånden har vist sig nødvendige i forhold til det britiske OL-kandidaturs oprindelige budget for legene.

Gentagne advarsler

CCPR har gentagne gange advaret mod udviklingen og efterlyst handling, og i forbindelse med CCPR’s årsmøde løftede breddeidrætsorganisationens formand, Brigid Simmonds, atter stemmen.

”Alle er enige om, at legene har potentiale til at inspirere til en forøgelse af idrætsdeltagelsen, men vi må se kendsgerningerne i øjnene. Uden en koordineret indsats, vil der intet ske. Ingen olympiske lege har nogensinde pr. automatik ført til stigende idrætsdeltagelse. Det vil London-legene heller ikke gøre, medmindre man udarbejder en strategi for at få det til at ske. Vi efterlyser en national handlingsplan under legenes banner for at få befolkningen gjort mere idrætsaktiv. Se på fedme, sundhed og problemstillinger med kriminalitet og sociale problemer. Idræt er en skræddersyet løsning på nogle af disse problemer, og de olympiske lege er en skræddersyet platform til at få idrætten frem i lyset. Hvis vi ikke indser det, overser vi den bedste mulighed nogensinde for at gøre noget ved disse problemstillinger. Vi skal bruge OL-brandet til at stimulere befolkningens bevidsthed – vi taler ikke om at misbruge OL her, men om at stimulere det olympiske brand. OL skal handle om inklusion – ikke eksklusion – vi har behov for at få hele befolkningen til at føle, at de er en del af legene,” sagde Brigid Simmons.

CCPR repræsenterer 270 idræts- og friluftslivsorganisationer med tilsammen 150.000 medlemsforeninger.