OL og eliteidrætten til debat
Konference: ’OL i Kina: Medaljens pris’. Programmet for Idans OL-konference i Århus den 3.-4. juni er nu tilgængeligt. Tilmelding er fortsat mulig.
Programmet for konferencen ’OL i Kina: Medaljens pris’, som Idan arrangerer i Århus den 3.-4. juni i samarbejde med Play the Game, Update og Institut for Idræt ved Aarhus Universitet får et uhyre stærkt program med ikke færre end 15 højt kvalificerede oplægsholdere fra ind- og udland.
Programmet lægger op til debat om mange af de varmeste temaer i forbindelse med de olympiske lege og eliteidrættens fremtid generelt. Desuden dykker programmet ned i den journalistiske værktøjskasse i forhold til en medieverden i hastig forandring og arbejdsvilkårene i en OL-værtsnation uden pressefrihed.
Konferencen henvender sig til journalister, idrætsforskere, idrætsledere og alle med interesse for Kina, OL og eliteidrættens udvikling, og der bliver fine muligheder for tværfaglig debat og netværksdannelse.
Det er stadig muligt at tilmelde sig konferencen.
OBS! Særtilbud: a) Studerende ved videregående uddannelser kan tilmelde sig for kr. 800,00. b) Danske Sportsjournalister giver tilskud til medlemmers egenbetaling for deltagelse i konferencen.
Program(opdateret den 27. maj 2008)
Tirsdag d. 3. juni10.00 Velkomst
10.15-12.15 Kineserne og os – Hvad kommer OL til at betyde?
Ordstyrer: Jens Sejer Andersen, Play the Game
n velkomst til gæster langvejs fra: Kina, Tibet og OL i Beijing
Hvad betyder Kinas ansvar for de Olympiske Lege i et historisk perspektiv? Hvordan opfatter Kina verden og verden Kina? Lektor Clemens Stubbe Østergaard, Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet, ser på baggrunden for den aktuelle kamp mellem Kina og Vesten om den offentlige dagsorden.
Flemming Ytzen
I løbet af kun en generation har Kina været igennem en omvæltning, som kun få i Vesten har forstået. De økonomiske reformer har skabt en vækst som grundlæggende har ændret vilkårene for store dele af befolkningen og tilvejebragt et nyt forhold mellem folk og myndigheder. Hvilken rolle kommer OL til at spille i den videre udvikling af det kinesiske samfund? , forfatter og journalist, dagbladet Politiken Kina og medierne:
Aidan White
IOC har krævet fuld pressefrihed under OL. Lever kineserne op til løftet – og får legene betydning på længere sigt for ytringsfriheden i Kina? , generalsekretær for Det internationale Journalistforbund (IFJ).
12.15-13.15 Frokost
13.15-15.30 Sportslige stormagtsdrømme – i Kina, Danmark og resten af verden
Ordstyrer: Henrik H. Brandt, Idrættens Analyseinstitut
Huang Xiong
Dr. , Irish Institute of Chinese Studies, University College Cork, Irland, giver et overblik over Kinas rolle fra isoleret idrætsnation til sportslig stormagt, som skal være vært for det hidtil mest ambitiøse OL og som investerer milliarder af kroner i eliteidræt. Hvorfor ændrede Kina sin sportspolitik? Hvordan forbereder Kina sine atleter til at få det maksimale udbytte af OL? Hvad er målet for den kinesiske sportspolitik efter de olympiske lege?
Sportens globale våbenkapløb Veerle de Bosscher
, Vrije Universiteit i Bruxelles, er medforfatteren til bogen ”The Global Sporting Arms Race”, der sammenligner elitesportsklimaet og elitesportsstrukturerne i seks nationer, Belgien, Canada, Italien, Holland, Norge og Storbritannien. Hun forsker nu i at finde værktøjer, som kan afgøre de enkelte landes potentiale på elitesiden i de forskellige idrætsgrene. Hvad skal der til for at vinde medaljekapløbet, og hvad bliver prisen for at hænge på i det sportslige våbenkapløb i fremtiden?
Michael Andersen
Senioranalytiker , Idrættens Analyseinstitut, har netop afsluttet en gennemgribende evaluering af Team Danmarks støttekoncept. Fungerer dansk eliteidræt godt nok til, at Danmark i længden kan konkurrere om medaljerne ved de store internationale mesterskaber? Hvad skal der til for at sikre dansk succes i international eliteidræt i fremtiden? Direktøren for Team Danmark har hovedansvaret for at de aktive er klar til at ”kæmpe for guld til Danmark”, når det går løs ved OL i Beijing. Hvordan vurderer den internationale konkurrence og de danske muligheder for at hænge på i elitesportens globale våbenkapløb? Der afsluttes med en paneldebat med deltagelse af de fire oplægsholdere.
15.30-16.15 Kaffepause
16.15-18.30 De olympiske lege i fortid og fremtid
Ordstyrer Henrik H. Brandt, Idrættens Analyseinstitut
Harry Arne Solberg
Professor , Trondheim Økonomiske Høgskole, er Nordens førende forsker i effekter af mega events og det økonomiske samspil mellem tv og sport. Såvel den internationale sportsverden som det globale mediemarked er i hastigt opbrud. Hvordan vil det påvirke den økonomiske model for fremtidens olympiske lege? Vil verdens regeringer fortsat investere milliarder af kroner i at tiltrække og arrangere sportens store mega events?
Jørn Hansen
Boykotdebatten raser i forbindelse med OL i Kina, som det har været tilfældet flere gange tidligere i den olympiske historie. Idrætshistorikeren, lektor , Syddansk Universitet, har forsket i, hvordan OL tidligere er blevet OL tidligere er blevet brugt politisk. Er der paralleller fra den aktuelle debat til tidligere boykotdebatter i den olympiske historie?
19.30 Middag på Bryggeriet Sct. Clemens
(kun for forhåndstilmeldte)
Onsdag d. 4. juli09.00-12.00 Udfordringer og muligheder for den journalistiske dækning af OL i Beijing
Ordstyrer: Peter From Jacobsen, UPDATE
Peter From Jacobsen
Hvad lærte vi fra sidste gang – og hvad satser vi på denne gang? En mini-undersøgelse af nordiske sportsredaktioners planer før OL. Præsenteret af fagmedarbejder , UPDATE
Journalist i Kina – en anden verden? Ida Relsted Kærup
er netop hjemvendt til Danmark efter to år som journalist og redaktør på avisen China Daily. Hvordan fungerer de kinesiske medier set indefra? Hvordan kan de udenlandske sportsjournalister anvende de kinesiske medier? Det vil Ida Relsted Kærup forsøge at svare på.
Kim Elmose
Blogs, Facebook og andre sociale medier fylder mere og mere i medielandskabet. Nu har de danske OL-deltagere også fået lov til at blogge om deres oplevelser i Beijing. Blog-redaktør på Politiken åbner døren til den nye medieverden.
10.30-10.45 Kaffepause
10.45-11.15 Valgfrie workshops:
a) Cand. mag Ida Relsted Kærup fortæller om de arbejdsvilkår, der venter journalisterne i Beijing og giver tips til kilder og ressourcer, medierne kan trække på i Kina.
b) Blogredaktør Kim Elmose, Politiken, kommer med praktiske anvisninger på, hvordan sportsjournalisterne kan anvende blogs og sociale medier – både i researchen og til at fortælle anderledes historier fra OL.
Bo Kampmann Walther
Helt i dag og skurk i morgen. Det kan være vilkårene for idrætsaktørerne i sportspressen. En dosis moraliseren, et skvæt empati og en god del snagen i krogene. Gryderetten serveres af sportspressen som et mix af journalistik og underholdning. Hvordan forholder journalisterne sig til de store følelser, spørger , lektor ved Center for Medievidenskab, Syddansk Universitet, forfatter til bogen ”Madridismo: En bog om Real Madrid”.
Morten Mølholm Hansen
Ordstyrer: Jens Sejer Andersen, Play the Game Hvordan har Danmark gennem historien forhold sig til idræt og storpolitik – og kan og skal vi gøre noget nu? Hvem har gavn af protestaktioner, og hvordan fører man kritisk dialog i praksis? Debat for alle konference-deltagere. Professor , Institut for Idræt i København, forholder sig kritisk til dansk idræts og den danske sportspresses historiske forhold til idrætsligt samarbejde med diktaturstater. Kommunikationschef , Danmarks Idræts-Forbund/Danmarks Olympiske Komité fremlægger DIF’s position i forhold til OL i Beijing og storpolitikken.
14.30 Tak for denne gang!
Partner for konferencen 'OL i Kina: Medaljens Pris' er Sport Aarhus Events