Idan Artikel 15.10.2006

OL-programmet færdiggjort

Den endelige version af programmet til OL i Beijing 2008 er kommet. Programmet indebærer, at konkurrencerne inden for udvalgte idrætsdiscipliner vil finde sted tidligt om morgenen lokal tid.

Skrevet af: Ida Hagemann

Den internationale olympiske komité (IOC) har valgt at placere konkurrencerne inden for idrætsdisciplinerne svømning og gymnastik tidligt om morgenen lokal tid ved OL i Beijing i 2008. Derved imødekommer IOC tv-giganten NBC's ønske om at kunne vise konkurrencerne prime time på amerikansk tv.  

Ifølge nyhedsbrevet Sports Media Daily indrømmer IOC, at det er umuligt at imødekomme alle interessenter lige meget. Det er ikke første gang, at OL-programmet indebærer en så stor spredning i konkurrencetidspunkterne. Også under OL i 1988 i Seoul, Sydkorea, skulle idrætsudøverne konkurrere tidligt om morgenen. 

Spørgsmålet er, om hvilken betydning det har for udøvernes præstationsevne, at de skal konkurrere så tidligt om morgnen. Hertil skriver IOC i en pressemeddelelse, at konkurrencetidspunktet ikke har nogen indflydelse på udøvernes præstation, da ”de er fokuserede nok til at kunne konkurrere morgen og aften.”

FINA, det internationale svømmeforbund, havde ellers anmodet IOC om at lægge konkurrencerne om aftenen, da morgenkonkurrencerne strider imod svømmernes trænings- og konkurrencemønstre. Samtidig har tv-stationer i Asien, Oceanien og Europa protesteret kraftigt mod flytningen af de vigtige finaler, fordi de nu står tilbage med et ringere produkt med hensyn til prime time end oprindeligt forudsat i tv-aftalerne med IOC.

IOC-præsident møder Kinas premierminister

 Forleden mødtes IOC-præsidenten Jacques Rogge med den kinesiske premierminister Wen Jiabao for at diskutere forberedelserne til OL i Beijing 2008.

Der har i den senere tid været hård kritik mod Kina krænkelser af menneskerettighederne, og for nylig har Amnesty International i en rapport påpeget, at Kina ikke lever op til de lovede fremskridt.

Liu Jingmin, vicepræsident for Beijings Olympiske Komité, argumenterede ellers i 2001 i forbindelse med tildelingen af OL-værtskabet, at værtskabet vil fungere som en katalysator for udviklingen og forbedringen af menneskerettighederne.