På Sjælland er der flere om hver idrætsfacilitet
Idrætsfaciliteter på tværs af kommunerne er ikke ligeligt fordelt i forhold til antallet af borgere, viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik. Langt flere indbyggere deles om faciliteterne i hovedstadsområdet og i Aarhus Kommune sammenlignet med resten af landet.
En ny opgørelse foretaget af Danmarks Statistik viser, at der er relativt flere idrætsfaciliteter i Jylland end på Sjælland. Desuden viser undersøgelsen, at ikke alle faciliteter er ligeligt fordelt på tværs af kommunerne i forhold til indbyggertallet. Den aktuelle statistik er baseret på data fra Idrættens Analyseinstitut og Lokale og Anlægsfondens Facilitetsdatabase.
I 2019 er der mere end 1.600 store idrætshaller i Danmark, men alt efter landsdel er der forskel på antallet af indbyggere, som deles om hver hal. I flertallet af de jyske kommuner er der mindst fem haller pr. 10.000 indbyggere. I kommunerne i København-området og i Aarhus Kommune – som den eneste uden for Region Hovedstaden ‒ er der typisk mindre end to idrætshaller pr. 10.000 indbyggere.
Tendensen til, at der er flere idrætsfaciliteter pr. indbygger uden for de store byer, er også gældende, når faciliteter som fodboldbaner, svømmehaller og fitnesscentre bliver undersøgt. Danmarks Statistik konkluderer derfor, at uanset hvilken form for idræt borgerne vil dyrke, må flest indbyggere på Sjælland deles om faciliteteterne – og særligt i Region Hovedstaden.
Når det gælder kommuner med flest fitnesscentre pr. 10.000 indbyggere, er Region Nordjylland overrepræsenteret. Fem ud af ti af disse kommuner er beliggende i regionen, og i blandt andet Frederikshavn Kommune og Thisted Kommune er der mere end fire fitnesscentre pr. 10.000 indbyggere. Til sammenligning er der færre end to centre pr. 10.000 indbyggere i alle kommuner i Region Hovedstaden.
21 kommuner har mindst én svømmehal pr. 10.000 indbyggere, hvoraf 14 kommuner er jyske. Andre kommuner er blandt andet Nordfyns, Langeland og Bornholm.