Idan PtG Artikel 16.01.2024

Play the Game 2024 sætter spot på Paris 2024 og russisk og belarusisk deltagelse

Fra 4.-7. februar 2024 løber den 13. Play the Game konference af stablen i Trondheim. Et af temaerne bliver IOC’s beslutning om at lade russiske og belarusiske atleter deltage i OL i Paris 2024, men konferencen sætter også spot på emner som overgreb på atleter, sport og klima, korruption og geopolitik.

Beslutningen har været længe undervejs, men i december 2023 meldte Den Internationale Olympiske Komité (IOC) endelig ud, at de vil lade individuelle russiske og belarusiske atleter stille op til OL i Paris i 2024 under neutralt flag. Det kræver dog, at de ikke har en forbindelse til deres respektive landes militær eller ikke ’aktivt støtter krigen’ i Ukraine.

Den beslutning er hverken Danmarks Idrætsforbund (DIF) eller de andre olympiske og paralympiske komitéer i norden tilfredse med. De har længe talt imod, at atleter fra Rusland og Belarus lukkes ind i den olympiske varme igen, fordi situationen i Ukraine er lige så forfærdelig, som da Rusland begyndte invasionen i februar 2022, hvor IOC besluttede at udelukke atleter fra de to lande.

På Play the Game konferencen 2024, der samler journalister, idrætsledere, whistleblowers og andre interessenter fra hele verden, bliver der sat spot på IOC’s beslutning, det kommende OL og krigen i Ukraine.

På åbningsdagen søndag 4. februar deltager Ukraines vicesportsminister, Andriy Chesnokov, for at give sit perspektiv på situationen, og hvilken betydning krigen og IOC’s beslutning har for de ukrainske atleter. Mens krigen raser, bliver idrætsanlæg ødelagt, og landets atleter, børn og unge mister muligheden for at dyrke deres idræt.

Danmark står sammen med de nordiske lande om udelukkelse

I en hovedsession på konferencens sidste dag onsdag 7. februar er Paris 2024 igen på dagsordenen, når Hans Natorp, formand for Danmarks Idrætsforbund, indtager scenen sammen med Kristin Kloster, medlem af IOC’s bestyrelse, Aliaksandr Apeikin, direktør i Belarusian Sport Solidarity Foundation, Vladyslav Heraskevych, OL-atlet fra Ukraine og Jérôme Champagne, grundlægger af Sportlyanz.

Hans Natorp har flere gange gjort det klart, at DIF står sammen med andre nationale idrætsforbund og olympiske og paralympiske komitéer i de nordiske lande, når det kommer til spørgsmålet om at lade de russiske og belarusiske atleter deltage.

Sammen har de sendt en udtalelse af sted til en række store internationale idrætsorganisationer, herunder IOC, om, at de ikke støtter op om at lade atleter fra Rusland og Belarus deltage i det kommende OL. Hans Natorp udtalte i den forbindelse, at uanset, hvilken beslutning IOC ender med at træffe, vil det skabe uro.

”Men vi står fast på, at vi ikke ønsker russiske og hviderussiske atleter til OL. Hvis de kommer med, vil det også få store negative konsekvenser for IOC i kraft af manglende opbakning fra politikere og befolkningerne i de europæiske lande,” vurderede Hans Natorp dengang.

Afslutningsdebatten fokuserer ikke kun på den aktuelle situation, men også på den olympiske bevægelses vedblivende udfordring: Kan man på den ene side fastholde et humanistisk værdigrundlag for idrætten og på den anden side gøre alt for at være en global bevægelse, hvor også autoritære stater kræver deres interesser imødekommet? Kan der trækkes grænser i forhold til andre krigsførende lande, hvis IOC vil fremstå som en troværdig forkæmper for verdensfred?

Fire dages intens debat

Desuden vil de omkring 350 deltagere, der tager turen til Trondheim, behandle temaer som klima, atletrettigheder, korruption, geopolitik, matchfixing, overgreb og sportsjournalistikkens fremtid.

”Et af de fremtrædende emner ved dette års konference er seksuelle, fysiske og psykiske overgreb på idrætsudøvere, som – må vi desværre erkende – stadig fylder utrolig meget verden over,” siger Stanis Elsborg, der er senioranalytiker i Play the Game og konferenceansvarlig.

I løbet af konferencen vil man bl.a. kunne høre navne som den tidligere brasilianske olympiske svømmer, Joanna Maranhão, berette om sin egen oplevelse med overgreb, og hvordan hun i dag kæmper for at forhindre overgreb i sportsverdenen.

”På åbningsdagen runder vi også den tragiske case med basketballspillere i Mali, der var udsat for overgreb, og hvad sportsverdenen kan lære af den sag," fortæller Stanis Elsborg.

Flere end 185 talere har på nuværende tidspunkt sagt ja til at præsentere deres arbejde på konferencen, hvor der bliver mulighed for at vælge imellem 40 forskellige sessioner. 

Find mere info om program og tilmelding

Play the Game 2022
PtG
Programme
Speakers at a conference
PtG
Speakers
PtG
Conference themes

Læs flere nyheder

Bin Salman
Idan Artikel 02.12.2024
Play the Game har kortlagt Saudi-Arabiens enorme indflydelse på international sport
Jens Sejer Andersen
Idan Kommentar 25.10.2024
Jens Sejer Andersens tale til Europas ministre: "Hvis sport virkelig er et økosystem, har kriminalitet og korruption invaderet det”
Kinesisk svømmer fra dopingsag
Idan PtG Kommentar 31.07.2024
Pillen, der svækker dopingkampens hjerte
Eiffeltårnet i Paris med OL ringe
Idan Artikel 25.07.2024
OL-eksperter fra Idrættens Analyseinstitut og Play the Game
Nicolai Højgaard og Rory McIlroy
Idan IFFT Kommentar 07.05.2024
Stanis Elsborg: "Skal dansk idrætsliv agere platform for Dubai-styrets politiske PR?"
Jens Sejer Andersen og Lars Jørgensen
Idan Artikel 05.02.2024
Doping, korruption og atleters rettigheder: Jubilæumsbog fra Play the Game genbesøger 25 års debatter i international sportspolitik
Fire centrale aktører i Saudi-Arabien
Idan PtG Artikel 02.11.2023
Play the Game offentliggør kortlægning af aktørerne bag Saudi Arabiens sportsstrategi, der afdækker store interessekonflikter
VM i cykling i Glasgow
Idan Artikel 07.08.2023
Ekspert: Dansk cykelsport kommer til at stå overfor et dilemma, når Abu Dhabi bliver værter for VM i cykling i 2028