Play the Game er klar med udspil til dansk international idrætspolitisk strategi
På baggrund af den intense debat om VM i Qatar 2022 og de generelle udfordringer i international idræt foreslår Play the Game nu, at regeringen, Folketinget og dansk idrætsliv sætter gang i arbejdet med at udvikle en dansk international idrætspolitisk strategi.
I de senere år er det folkelige engagement i international idrætspolitik vokset til nye højder. Forholdet mellem idræt, politik og menneskerettigheder sættes næsten dagligt til debat i nyhedsmedier, på sociale medier og blandt politikere, fangrupper og atleter.
Den lille ørkenstat Qatar har været drivkraft for debatten i kraft af sit værtskab for FIFA’s fodbold-VM i 2022 og migrantarbejdernes elendige forhold i landet. Men mange andre og mere magtfulde autoritære stater står også på spring til at udnytte idrætten i politiske projekter.
Autoritære stater bruger enorme summer på store sportsbegivenheder, verdensberømte spillere og magtfulde klubber, som åbner døre i det globale diplomati og giver en unik mulighed for at bruge sporten til at skabe en anden fortælling om landet, som ikke handler om overtrædelser af menneskerettigheder.
Fra andet hold lægger den enorme illegale spilleindustri og andre kriminelle grupper pres på idrættens troværdighed med matchfixing, menneskehandel, hvidvask og skattesnyd som kilder til berigelse på bekostning af atleter, fans og alle andre medborgere.
De internationale idrætsforbund er selv ramt af korruptionsskandaler og dårlig ledelse, og de har ikke vist sig i stand til at forsvare idrætten mod magtmisbrug og kriminel infiltration.
"Idrættens status som forbillede for demokrati og fair play er truet både på og uden for banen, og de vestlige demokratier har endnu ikke fundet et effektivt modsvar til hverken autoritære staters eller kriminelle kræfters gradvise overtagelse af international idræt," siger Jens Sejer Andersen, international chef i Play the Game.
”Den danske debat om forholdet mellem sport og menneskerettigheder har taget til i både styrke og kvalitet i de senere år, og tiden er inde til at skride til handling,” siger han.
Play the Game mener, at Danmark og dansk idræt må påtage sig en hovedrolle i kampen for idrættens demokrati, fordi Danmark som et af de mindst korrupte lande i verden har høj troværdighed på den internationale scene. Desuden efterlyser en række stater over hele verden netop de kvaliteter, der kendetegner dansk idræt: høj idrætsdeltagelse, en ansvarlig eliteidræt, aktive frivillige, et stærkt civilsamfund og den nyeste viden om idrætsanlæg og infrastruktur.
Behov for en strategisk tilgang til løse udfordringerne
Derfor offentliggør Play the Game nu et udspil til en dansk international idrætspolitisk strategi.
"Håndbold-VM i Qatar i 2015 satte skub i debatten herhjemme om sport og menneskerettigheder, og den er siden kun taget til i omfang og styrke. Vi har gennem årene talt for en mere strategisk tilgang til udfordringerne i international idræt, og vi har på det seneste glædet os over opbakning fra en række forbund og centralt placerede aktører i dansk idræt. De er enige med os i, at vi ikke kan starte debatten forfra, hver gang der dukker en skandale op i verdensidrætten, og de har erfaringer for, at strategier virker,” siger Jens Sejer Andersen.
Han peger på, at eliteidrætten i Danmark med held har investeret i en strategi, der har skaffet danske atleter flere mesterskaber og medaljer, end vores størrelse berettiger til. I antidoping har en strategi bragt Anti Doping Danmark i en global førerposition. Sport Events Danmarks strategi for at tiltrække flere idrætsbegivenheder til Danmark har haft succes. Og Lokale og Anlægsfondens mangeårige strategi har skabt fornyelse af idrættens fysiske rammer.
Ligeledes har de autoritære stater netop tiltaget sig magt i international idræt, fordi de for årtier siden har taget fat på en strategi.
"På samme måde kan Danmark gøre sig stærkt gældende på den idrætspolitiske scene ved, at politikere og idrætsledere samles om en langsigtet indsats for at styrke demokratiet på alle niveauer i international idræt," siger Jens Sejer Andersen.
En bred gruppe af aktører skal deltage i at udarbejde strategien
Play the Games ide er, at en international idrætspolitisk strategi kan sikre, at danske politikere, idrætsorganisationer, andre NGO’er og alle gode kræfter i og omkring dansk idræt har en fælles forståelse af udfordringerne, er enige om de langsigtede mål og bedre kan koordinere og understøtte hinanden i arbejdet med de internationale udfordringer.
Derfor lægger Play the Game også op til at involvere en meget bred gruppe af deltagere i at udarbejde strategien lige fra folketingspolitikere, idrætsforbund og idrætsorganisationer til fanorganisationer, journalister, eksperter og civilsamfundsorganisationer.
Jens Sejer Andersen påpeger, at det kan være sidste udkald for at beskytte værdierne i både dansk og international idræt:
"Undlader Danmark og ligesindede lande at engagere sig langt mere målbevidst og ambitiøst i den internationale idrætspolitiske udvikling, kan international idræt snart nå et ’point of no return’, hvor autoritære regimer og andre demokratifremmede interesser endegyldigt har overtaget magten til at tegne den internationale idræts fremtid," siger han.
Vigtige medspillere
Udfordringerne i international idræt kræver et bredt og beslutsomt samarbejde mellem offentlige myndigheder, idrætsorganisationer og andre interessenter.
I Play the Game anbefaler vi regeringen at udforme en arbejdsgruppe med deltagere fra:
- Repræsentanter for regering og Folketinget
- Danmarks Idrætsforbund, DBU og øvrige interesserede specialforbund
- DGI
- Dansk Firmaidræt
- Repræsentanter for atleter
- Team Danmark
- Anti Doping Danmark
- Amnesty International Danmark
- Transparency International Danmark
- International Sport and Culture Association
- Play the Game
- Fanorganisationer
- Danske Sportsjournalister/Dansk Journalistforbund
- Relevante eksperter inden for international politik, kriminalitetsbekæmpelse, ledelseskultur m.m.