Idan Artikel 15.10.2013

Play the Game slår et slag for bedre breddeidræt

Årets Play the Game-konference i Aarhus sætter breddeidræt og innovative idrætsfaciliteter kraftigt på den internationale idrætspolitiske dagsorden som optakt til EU-Kommissionens nye satsning på breddeidrætten.

Skrevet af: Henrik H. Brandt
Når den nye leder af EU-Kommissionens idrætskontor, Yves le Lostecque, besøger Play the Game-konferencen i Aarhus i for blandt andet at holde oplæg om EU-Kommissionens kommende satsning på at støtte breddeidræt og skabe en bedre ledelseskulur i idrættens organisationer, sker det i et land, som netop er kendt for en særlig styrkeposition i forhold til breddeidræt og innovative idrætsfaciliteter.

Derfor bliver EU-Kommissionens nye budget til idræt på forventet 200-250 mio. kr. om året i budgetårene 2014-2020 en enestående mulighed for dansk idræt til at øge sin internationale satsning.  Play the Game-konferencen i dagene 28.-31. oktober vil sætte nogle af de emner på dagsordenen, som er i fokus for EU-Kommissionens kommende arbejdsprogram for at styrke breddeidrætten, non-profit breddeevents og god forvaltningsskik på tværs af grænser i EU-landene i de kommende år.

Myter til debat

På breddeidrætsområdet indeholder konferenceprogrammet en lang række sessioner med temaer som forenings- og aktivitetsudvikling, innovativ arkitektur og byplanlægning. Hensigten er fra Play the Games side naturligvis at bringe myter og skæv ressourcefordeling mellem mega events/eliteidræt og den brede idræt til kvalificeret og kritisk debat blandt de over 300 delegerede fra hele verden. Som et land med meget høj idræts- og foreningsdeltagelse og en levende idrætspolitisk debat kan danske idrætsaktører tale med en vis vægt om disse emner.

Samtidig byder konferencen på rig mulighed for danske idrætsorganisationer, kommunale forvaltninger og forskere til at hente inspiration og internationale kontakter og alliancer den anden vej – netop i forhold til at udvikle nogle af de projekter for udvikling af events, aktivitetsudvikling, frivillighed, kompetenceudvikling og vidensdeling over grænser i EU-landene.  Kommissionens øgede budget og nye satsninger på området i de kommende år er en følge af Lissabon-traktaten fra 2011 og det kommende såkaldte Erasmus+ program, som lederen af Kommissionens idrætskontor, Yves Le Lostecque, vil redegøre nærmere for i Aarhus. De udenlandske oplægsholdere bliver blandt andre den prisbelønnede tyske arkitekt Jörg Joppien samt topforskere fra stærke samarbejdspartnere på breddeidrætsområdet som Leuven Universitet i Belgien, Deutsche Sporthochschule i Köln og Mulier Instituut i Holland. Play the Game/Idrættens Analyseinstitut har i udviklingen af programmet fået god opbakning af de danske idrætsorganisationer, Lokale og Anlægsfonden og Aarhus 2017/Aarhus Kommune. Konferencen byder blandt andet på ekskursion og netværksaften i Motorikhallen og DGI-huset i Aarhus, hvor deltagerne på egen krop kan stifte bekendtskab med innovativ idrætsarkitektur og nye idrætstendenser. Sessionerne afrapporteres efterfølgende i et særligt Idan nyhedsbrev. Læs mere om program og praktiske oplysninger her