Idan Artikel 15.10.2005

Polemik om idrætspolitik

DGI-formand Søren Møller kritiserer kulturminister Brian Mikkelsen for at føre en poppet idrætspolitik.

Skrevet af: Henrik H. Brandt

"Regeringens idrætspolitik er puljer, priser og pop. Der er for meget signalpolitik og for lidt handling."

Med disse påstande er formanden for Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger, Søren Møller, gået ind i en usædvanligt skarp debat med kulturminister Brian Mikkelsen (K), som han i dagbladet Politiken indirekte også anklager for at være mere optaget af PR end af resultater.

"Ministeriet bevilger måske en pulje med et par millioner til ældreidræt eller til nogle vanskeligt stillede børn. Men hvem er det lige, som bliver kendt på det her?" lyder den hårde kritik, som får Brian Mikkelsen til at gå til modangreb i tirsdagens udgave af avisen. Her stiller han sig uforstående over for kritikken og opfordrer i stedet DGI's formand til at kigge indad:

"Alene fra staten modtager DGI en kvart milliard kroner - det er mangfoldigt mange gange flere penge til idrætsaktiviteter, end vi nogensinde har fra Kulturministeriets side. (…) Men vi kunne selvfølgelig overveje selv at beholde pengene og gøre nogle af de ting, DGI taler om. Hvad gør DGI på de områder, hvor de kritiserer kommuner og stat?"

Kommuners rolle

Søren Møller efterlyser bl.a. en mere målrettet indsats i de nye kommuner. Ifølge DGI's formand kunne regeringen have pålagt de nye kommuner at udforme en egentlig idrætspolitik til gavn for idrætten og folkesundheden i forbindelse med kommunalreformen.

Det afviser Brian Mikkelsen med henvisning til det kommunale selvstyre. Han vil dog gerne i dialog med kommunerne, som efter kommunalreformen bliver større og mere ressourcestærke.

Ministeren forudså efter DIF-kongressen i Aalborg først i oktober, at en fusion mellem DIF og DGI vil komme i en ikke alt for fjern fremtid. Tirsdagens interview med Politiken er en fortsættelse af polemikken.