Idan Artikel 17.04.2007

Polsk handlingsplan for milliarder

Den polske regering garanterer investeringer i sportsanlæg for over 4,8 mia. kr. i forbindelse med landets bud på EM-slutrunden i fodbold 2012 i samarbejde med Ukraine. Værtskabet for EM 2012 afgøres onsdag.

Skrevet af: Henrik H. Brandt

Mens den danske regering af nylig iværksatte en satsning på 260 mio. kr. over fire år for at tiltrække flere internationale idrætsbegivenheder, har det polske parlaments komité for ’fysisk kultur og sport’ offentliggjort og garanteret investeringer i en helt anden størrelsesorden, nemlig over 4,8 mia. kr., i forbindelse med landets forsøg på at blive udvalgt som vært for EM-slutrunden i fodbold i 2012. Værtskabet for EM-slutrunden afgøres onsdag. UEFA’s eksekutivkomité kan tirsdag overvære præsentationer af EM-bud fra tre kandidater: Polen/Ukraine, Ungarn/Kroatien samt Italien, og onsdag vælger 12 af de 14 medlemmer af UEFA’s eksekutivkomité værtsnationen for Euro 2012 (det italienske og det ukrainske medlem har ikke stemmeret). 

Polsk milliardinvestering

Den polske milliardinvestering relaterer sig hovedsageligt til en opgradering af landets faciliteter. Allerede før nytår vedtog det polske parlament opførelsen af et nyt nationalt sportscenter i Warszawa med stadion til 70.000 tilskuere, multiarena og skøjtehal til en forventet samlet pris af 2,4 mia. kr. 

Andre store stadionprojekter som led i den polske satsning er en modernisering af anlæg i Poznan (46.000 pladser), Krakow (35.000), Wroclaw (45.000 pladser), Chorzow (60.000 pladser) samt et nyt Baltic Arena sports center i Gdansk (44.000 pladser på stadion) til i alt 1,2 mia. kr. De ukrainske partnere vil som led i EM-kandidaturet opføre to nye stadionanlæg i Donetsk og Dnepropetrovsk, mens stadionanlæg i Kiev og Lvov renoveres. Italien er trods den polsk/ukrainske byggelyst favorit til at vinde EM-værtskabet. Dels fordi de regerende verdensmestre akkurat som de øvrige bydere har et enormt behov for at få moderniseret landets stadionanlæg, dels fordi Italien generelt er ekspert i idrætspolitisk indflydelse. Samtidig er der en vis politisk usikkerhed om stabiliteten – ikke mindst af det polsk/ukrainske bud, som ellers bakkes op af de to landes præsidenter Kaczynski og Justjenko i spidsen for den 100 mand store delegation, der onsdag fremlægger det polsk/ukrainske bud for UEFA-toppen i Cardiff. Et minus for det polsk/ukrainske bud er afstanden på op til 2000 kilometer mellem nogle af de byer, der skal afvikles kampe i.

Korruption, vold og aftalt spil

Mere stille er der om det ungarsk/kroatiske bud, som betragtes som en seriøs outsider. Ungarn var allerede tæt på at vinde værtskabet for EM-slutrunden i 2008, men blev i 2003 slået knebent af Østrig/Schweiz. Kroatien er måske ikke nødvendigvis den bedste makker for Ungarn, idet også kroatisk fodbold er hærget af nynazisme og hooliganisme, men om ikke andet har Kroatien i modsætning til Ungarn en vis sportslig styrke. 

Imod de italienske favoritter taler landets enorme vanskeligheder med aftalt spil og hooliganisme i den bedste fodboldrække i de senere år. Faktisk forlyder det i denne uge fra Italien, at skandalen, som sidste år blandt andet førte til tvangsnedrykning af storklubben Juventus og pointfradrag for fem andre klubber, er på vej til at blive genåbnet med dokumentation for uregelmæssigheder i yderligere 15 kampe. Dermed er det samlede antal manipulerede kampe oppe på 39. På korruptionsområdet kan Polen dog også være med. Så sent som i denne uge har det polske fodboldforbund tvangsnedrykket to klubber fra den bedste række, Arka Gdynia (til 2. division) og Gornik Leczna (til 3. division), på grund af en match fixing skandale. Samtidig har Polen indtil for nylig været truet med udelukkelse fra international fodbold, fordi den polske regering afsatte fodboldforbundets ledelse. I løbet af de seneste to år har i alt 60 personer ifølge Berliner Zeitung været anholdt i forbindelse med bestikkelsesskandaler i polsk fodbold.

Brasilien VM-vært i 2014

Mens der er hård kamp om EM-slutrunden i 2012, bekræftede det internatonale fodboldforbund, FIFA, i denne uge, at Brasilien er eneste ansøger om VM-slutrunden i 2014. Som følge af FIFA’s nye rotationsordning skal 2014-slutrunden finde sted i Latinamerika, og da Colombia har trukket sig, er Brasilien alene på banen. 

Brasilien skal dog fortsat overbevise om, at landet kan leve op til en række tekniske krav – ellers forbeholder FIFA sig muligheden for at sende bolden videre til et andet kontinent.